През 2050 г. всяко второ дете в индустриализирания свят ще се ражда с някаква форма на атопичен дерматит. Понастоящем честотата на заболяването достига 25% от детската популация. За това предупреди д-р Развигор Дърленски водещ алерголог по време на пресконференция по повод старта на IX-та национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания, която ще се проведе от 20-ти до 22-ри ноември.

Тази година кампанията е насочена към различните кожни алергични заболявания като атопичен дерматит, уртикария и контактен дерматит. В топ 5 на алергените попадат са никелът, кобалтът, хромът, калиевиябихромат, парфюмите и перувианският балсам. Оказва се, че никелът е най-честата причина за контактния дерматит. Една пета от световното население е алергично към никел. Между 20-30% от тези хора реагират и на никела в храната, който се съдържа в ядки, броколи, зелен фасул, както и в някои от консервните кутии - които също съдържат никел и предизвикват алергия. При някои хора алергията е толкова силна, че те дори не могат да ползват прибори за хранене. Популярните спинъри също имат никел и могат да предизвикат алергия.

Респираторните алергии - бичът на века

Респираторните алергии - бичът на века

Изработен е план за превенция и контрол на астмата

Така досега в кампаниите са тествани около 1 800 човека. Тестването по време на кампанията е безплатно. Оказва се, че около 60% от тестваните са алергични към козметични продукти, които остават по кожата. Всяка година алерголозите акцентират върху така наречената козметична безопасност. Експертите напомнят, че съставките в тях често предизвикват алергия, макар и да са скрити зад етикета на така наречените "сгъстители или емулгатори".

Биокозметиката също е опасен алерген заради етеричните масла и високия алергичен потенциал, който те имат. И тази година ще бъдат извършвани тествания за професионални кожни алергии при фризьорите и козметиците. Мястото е клиниката "Евродерма" - София. При тях така наречените гел лакове също съдържат алерген. Така наречените акрилати алергени са били избрани за алерген на 2012 г. и са причина за появата на контактен дерматит.

Предозирането с измивни и перилни препарати става една от причините за нарушение на защитната бариера на кожата и последващото много лесно навлизане на алергени. В перилните препарати най-често пък се съдържа консервантът метилизотиазолинон, който също е причина за алергия.

Опасни оцветители и катран в боята за яйца предизвикат алергии

Опасни оцветители и катран в боята за яйца предизвикат алергии

Цените на боите варират между 30 стотинки и 3 лева.

Желаещите да бъдат консултирани трябва да имат предварително записан час. Болниците, които участват са Александровска болница тел. (02/9230495), Аджибадем Ситиклиник Токуда Болница София (02/4034933), ДКЦ към Университетска кожна клиника "Пълмед" (032/607349), Университетска кожна клиника Стара Загора - (042/698109), Университетска кожна клиника Плевен (064/886696), АСИМП - Дерматологична практика - Русе -0888594144.