3-годишно дете почина, след като бе разигравано от три столични болници. Родителите търсят възмездие, а обществото - какви са пробойните в здравеопазването.

News.bg потърси по темата д-р Стойчо Кацаров, който е председател на Центъра за защита на правата на пациентите.

По думите му някои хора казват "някой лекар не си е свършил работата, не е преценил, че детето е много болно и е трябвало да прецени да го хоспитализира".

Инфекция вероятно причинила смъртта на 3-годишното дете от София

Инфекция вероятно причинила смъртта на 3-годишното дете от София

Детето било откарано в болница заради обрив

"Аз обаче искам да обърна внимание на един друг, според мен, много важен елемент. Министърът каза, че ще провери трите болници и ако има виновни, ще ги накаже. Но според мен трябва да бъде извършена проверка и на самата организация на медицинската помощ, дали самата организация не създава условия за такива случаи, защото това не са изолирани случаи, ние знаем за тези, при които някой е починал или е станал медиен скандал. Тези, които са върнати, но са оцелели, ние не знаем за тях", обясни д-р Кацаров.

Затова той смята, че трябва да бъде направен преглед на следните звена: колко се плаща за този вид медицинска помощ, дали е свързано с проблемите с разделянето и взаимоотношенията на неотложната медицинска помощ, има ли връзка с месечните лимити на болницата, има ли връзка с лимитите на леглата на болниците и отказа им да приемат пациенти, защото няма да бъдат платени, защото лимитът на легла е изпълнен. И още няколко проблема - има ли връзка с медицинските стандарти и ограниченията за това кой може да приема и преглежда дете и кой не, има ли връзка със заплащането на педиатричните клинични пътеки, заради което протестираха педиатрите.

Случаят с починалото дете в София говорел за слаба квалификация на лекарите

Случаят с починалото дете в София говорел за слаба квалификация на лекарите

Проф. Гайдарски вижда пропаст от недоверие между лекаря и пациента

"Всички тези въпроси, ако утре не искаме да имаме същия случай отново, трябва да бъдат прегледани. Не е достатъчно да се извърши проверка само на няколко лекари, които са работили с това дете, ако искаме да има резултат", каза още Кацаров.

Специалистът смята, че в този случай, дори когато не са извършени прегледи, не е сигурно дали, ако детето е било хоспитализирано, е нямало да приключи по същия начин, защото има много тежко протичащи заболявания, но това не отменя задължението да се положи дължимата грижа.

"Нямаше сега да има скандали, ако детето е било хоспитализирано и бяха положени грижи", категоричен е д-р Кацаров, който в заключение добави, че в случая с това детенце очевидно дължимата грижа не е положена.

Проверяват три столични болници заради починало 3-годишно дете

Проверяват три столични болници заради починало 3-годишно дете

Ананиев е назначил проверка в болниците "Проф. Иван Митев", "Лозенец" и "Пирогов"