"Започваме да имаме ситуация на пълни болници, пълни интензивни отделения, много умрели хора. Нали правихме едни анализи защо хората умират и нали ни бяха обещали сега да не се умира, бе?" С такава констатация започна бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести и настоящ консултант по ваксиниране в Столична община проф. Тодор Кантарджиев участието си по БНТ. Според него при четвъртата вълна надминаваме процентът умрели от ковид в третата вълна. Ще смаем света не само по отношение на ваденето на кораби, но и по отношение на коронавируса.

"Леталитетът е голям, надминава процента на третата вълна, в която нямаше дори ваксини."

Посланията към хората са непремерени и непремислени, според Кантарджиев, а като пример даде оповестяването на удължаване на срока на годност на ваксини. Какво се казва с това? Според Кантарджиев като приказката за тъщата, която се обръща към зетя: "Зетко, ще ядеш ли вчерашния боб или да го хвърлям?" Винаги се бракуват ваксини - 15-20% се залагат от инфекционистите, когато се поръчват ваксини по годишния план, това е нормално, но защо се оповестява по този начин.

Според Кантарджиев заболеваемостта всъщност е още по-голяма, тъй като не са взети мерки да се регистрират всички нови случаи. Отделно на това все по-малко данни стигат до обществото.

В момента ситуацията в София - няма нужда да се предприемат нови ограничения, тъй като софиянци спазват мерките повече, отколкото в други области. Абсолютно доминира делта вариантът на вируса, а в столицата вече се отива към дифузно разпространение на вируса. Това, което трябва да се направи в момента, е убеждаване на хората да се ваксинират. Затова и Кантарджиев обикаля големи предприятия в столицата.

2866 нови носители на коронавирус, починаха 104 души

2866 нови носители на коронавирус, починаха 104 души

Активните случаи са 47 858 - със 733 повече от вчера...

За нуждата от информационна кампания според адресатите, общностите и възрастта, се застъпи и проф. Александър Симидчиев в студиото на Нова телевизия. Все още продължаваме да сме най-неваксинираната нация - под 20% са преминали през пълния ваксинационен цикъл. Липсва според него обаче все още истинска напоителна информация и добра кампания.

Категорично и според Симидчиев смъртността е по-висока вследствие на коронавируса и това може да се види в статистиката в годините назад. В момента гледаме сякаш филма "Умирай лесно", заяви Симидчиев и посочи, че когато умира един човек, всички телевизии го дават, но когато умират 100 и повече и това се дава като бройка, това вече е статистика. Симидчиев отново противопостави на това една добра информираност.

Александър Симидчиев не подкрепи ясно идеята за въвеждане на задължение за ваксиниране на определени професионални групи, но обясни, че изборът и отговорността в едно общество вървят заедно. "Ако сме направили един избор, не трябва да прехвърляме последствията от него на обществото", посочи той.

Два проблема спъват разрешаването на COVID кризата, убеден Кацаров

Два проблема спъват разрешаването на COVID кризата, убеден Кацаров

До утре МЗ одобрява вида на допълнителния сертификат за трета доза