Солта вреди на черния дроб не по-малко от алкохола, обобщават от ново китайско проучване. Увеличеният прием на сол в храната се свързва с повишено кръвно налягане, съобщиха medicalnewstoday.com и БТА.

Повечето сол води до сърдечносъдови проблеми, инсулти. От университета на Цзинан, Китай, предупреждават, че прекаленият прием на сол допринася и за чернодробни увреждания както при възрастни, така и при ембриони в процес на развитие.

Китайските специалисти са изследвали потенциалния неблагоприятен ефект от солта върху органа на молекулярно ниво. За целта на проучването те са подложили възрастни мишки на много солена диета и са поставили пилешки ембриони в солена среда.

Експериментът е показал, че допълнителното количество натрий от солта е свързано с редица неблагоприятни чернодробни промени - клетки с необичайна форма, повишен процент на клетъчна смърт и намален процент на клетъчно делене, които допринасят за развитието на фиброза.

Специалистите са открили още, че третирането на увредените клетки с витамин С частично противодейства на неблагоприятния ефект от повишеното количество сол.