Най-амбициозният план е да намалим с 30-35% заболеваемостта. Единствената ни цел е да прекратим този тренд на постоянно нарастване, както на заболеваемостта и на смъртността.

Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му страната ни е влязла в най-тежката фаза на пандемията и затова се е наложило мерките да бъдат по-строги, но те не са закъснели.

Доц. Кунчев уточни, че ако имаме спад на заболеваемостта след три седмици, мерките ще бъдат разхлабвани постепенно.

Смятаме най-напред да възстановим работата на детските градини и на учениците от 1 до 4 клас, поясни той.

Специалистът бе категоричен, че е грешно да се мисли, че след 21-и декември всичко се отваря.

Втори локдаун у нас от тази вечер

Втори локдаун у нас от тази вечер

Зеленият коридор за аптеките отпада

По отношение на това дали здравната ни система ще издържи при новозаразените от над 4000 бройки за 24 часа, той обясни, че към момента въпреки старите болници и острия дефицит на кадри, системата лекува 6600 души, като ежедневно се изписват и по над 1000 излекувани.

Системата, която имаме ще се справи много трудно, но тя ще се справи и никой няма да бъде оставен на произвола на съдбата, увери доц. Кунчев.

Той отбеляза, че се сблъскваме с два основни проблема. Единият е недостигът на кадри, който не може да бъде решен, а другият е недоверие е системата, което води до недоверие в мерките и съответно тяхното неизпълнение.

Отчитаме, че започваме да се оформя една заболеваемост от 10-15%, която е скрита, защото хората не искат да си правят PCR тестове след положителен антигенен тест, поясни още Кунчев.

По думите предстои да се узакони смс, мейл и обаждане по телефона за карантиниране на заразените.

Затварят молове, училища, детски градини и заведения до 21 декември
Обновена

Затварят молове, училища, детски градини и заведения до 21 декември

Мерките влизат в сила от петък вечерта

Във връзка със закупуването на ваксина и кога тя ще пристигне у нас, доц. Кунчев подчерта, че все още няма разрешение, за която и да е ваксина и е рано да се правят прогнози.

Доставките няма да дойдат едновременно, като ваксинацията ще започне първо със здравните работници и хората настанени в социалните домове, уточни той.

Според него този, който получи ваксината може да бъде спокоен, че повече няма да има проблем с това заболяване.