Ние вече сме в криза, друг е въпросът с каква скорост се движим. Това заяви пред Bulgaria ON AIR икономистът от Експертен клуб за икономика и политика Аркади Шарков.

Той посочи, че решенията за мерките са се определяли от Министерството на здравеопазването. Когато времената обаче станали по-тежки, тези решения били прехвърлени върху РЗИ.

По думи на експерта казусът отново се политизира.

"В немалка степен лечебните заведения постигнаха това да определят чисти коридори. Отново децентрализацията ще се превърне в централизирано решение като ефекта на доминото", обясни той.

ЕК представя ваксинационен паспорт следващата седмица

ЕК представя ваксинационен паспорт следващата седмица

Целта е да се улесни безопасното свободно движение на граждани в ЕС

Шарков подчерта, че ефектът от споровете между отделните лица, свързани с управлението на пандемията, както и липсата на предвидимост, отново води до проблеми за бизнесите.

Той поясни, че когато се говори за ръст на новозаразените, всъщност не се знае кои са най-големите опасности за разпространение на коронавируса, тъй като у нас не е бил направен такъв анализ.

Със спирането на ваксинирането с AstraZeneca и малкото количество останали ваксини се оказваме в клопката да не можем да пътуваме скоро, ако бъдат въведени ваксинационни паспорти, предупреди експертът и допълни, че казусът не е само за България, а за целия ЕС - до каква степен ще има разбиране за солидарност.

Шарков напомни, че ролята на всеки държавен лидер е да осигури добруването и възможността на пътуване на гражданите си.

Ваксинационен паспорт - път към нормалност или нов проблем?

Ваксинационен паспорт - път към нормалност или нов проблем?

Начин за отваряне на икономиките чрез идентифициране на защитени