Цели випуски медицински сестри напускат България заради ниското заплащане и ниската оценка за тежкия положен труд. Това заяви пред bTV Петя Недкова от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Професията се практикува от все по-малко хора, които са и във все по-напреднала възраст. Затова медицинските сестри в България излизат на протест на професионалния си празник - 12 май.

По думите на Недкова средната възраст на сестрите е 53 г., на акушерките - 51 г., на фелдшерите - 56 г., а рехабилитаторите и рентгеновите лаборанти са на средно 51 г.

Над 3 хил. медицински сестри излизат на протест

Над 3 хил. медицински сестри излизат на протест

Негодуват срещу недостига на кадри, липсата на млади специалисти и ниските заплати

"Ние излизаме на протест, защото искаме да кажем на всички, че повече така не можем да работим. Искаме политическо съгласие за това да се остойностят нашите дейности, нашият труд да бъде достойно оценен, защото е високо квалифициран, труден, рисков, ако нас ни няма, няма да има и здравеопазване", каза Недкова.

Младите медицински сестри започват със заплата, която е близка до минималната и е около 10 пъти по-ниска от тази в Германия.

Няма медицински сестри в Клиниката по детска кардиология

Няма медицински сестри в Клиниката по детска кардиология

Медицинските сестри отиват да работят за повече пари в частни заведения

Според Недкова би трябвало медсестрите да са най-многобройното здравно съсловие, но броят им се приближава до този на лекарите.

"Това съотношение не е полезно за никого", категорична е медицинската сестра. Тя пояснява, че са затруднени да извършват качествено работата си, защото работят на 2-3 места, за да скрепят семейния бюджет. Това не е добре за пациентите, които получават безопасни грижи, но те се движат на ръба, каза Недкова.

11 000 медицински сестри не достигат у нас

11 000 медицински сестри не достигат у нас

13 000 са зад граница

"Нашето образование е изравнено по европейска директива с останалите държави. Напускат страната не всички млади, но идеята им е да започнат такова обучение, за да упражняват професията извън нашата страна. В цяла Европа и изобщо по света нуждата от здравни грижи непрекъснато се засилва", отбеляза Недкова.