Към момента не се предвижда никаква промяна на сроковете на валидност на зелените сертификати вътре в страната.

Що се отнася до европейските - документите на хората с бустерна доза остават безсрочни. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг пред здравното ведомство. Договореното на международно ниво - да бъде скъсен периодът само за цел пътуване и преминаване през границите, не касае сроковете за България - те не се променят към момента, обясни здравният инспектор.

Срокът на зеления сертификат у нас е една година за България, извън страната - 9 месеца. Сертификатът за бустер е безсрочен.

Припомняме и че миналата седмица премиерът Кирил Петков обяви, че при 60% ваксинирано население зеленият сертификат ще отпадне - отново за вътрешна употреба, това не би могло да повлияе на пътуванията извън страната, тъй като всяка държава определя сама за себе си условията.

Математикът Томов: Фалшивите сертификати изкривяват картината на Омикрон

Математикът Томов: Фалшивите сертификати изкривяват картината на Омикрон

Изглежда, че реалните сертификати са не повече от 70-80 процента

Ангел Кунчев приема с неодобрение позицията на заведенията за гражданско неподчинение. Главният здравен инспектор заяви, че не само е известно, но е и доказано, че инфекцията се пренася най-лесно в заведения, при физическа активност.

"Катерим пика на петата вълна, изненада няма. Ръстът ще продължи още 1-2 седмици", коментира още Кунчев.

Към момента има сериозна разлика в заболеваемостта в отделните региони на страната. Обаче ако над 2/3 от общините влязат в строг режим и висока заболеваемост, тогава ще се обсъждат и мерки на национално ниво.

Мерки на национално ниво няма да сработят, убедена Сербезова

Мерки на национално ниво няма да сработят, убедена Сербезова

Хвали новия модел за управление на кризата

По-късно от МЗ уточниха със специално прессъобщение

Има три вида Европейски цифров COVID-сертификат, които можете да ползвате при пътуване в Европейския съюз (издават се на основание европейски регламенти):

  • За ваксинация срещу COVID-19;
  • За преболедуване на COVID-19, доказано с ПСР-тест;
  • За отрицателен резултат от проведено изследване с ПСР-тест или с антигенен тест.

Европейски цифров COVID-сертификат за ваксинация: При завършен ваксинационен курс този документ е със срок на валидност за пътуване в ЕС 270 дни. При завършен ваксинационен курс и поставена бустерна доза документът не е ограничен със срок на валидност в ЕС.

***На територията на България сертификатът за ваксинация може да се ползва като "зелен сертификат", като при завършен ваксинационен курс срок на валидност не е фиксиран.

Европейски цифров COVID-сертификат за преболедуване получават гражданите, които притежават документ, удостоверяващ, че лицето е прекарало COVID-19, потвърдено с PCR тест. Този документ е с давност 6 месеца и може да се ползва в Европейския съюз.

*** У нас, като "зелен сертификат" същият документ можете да ползвате в продължение на една година. Само на територията на България за "зелен сертификат" със срок на валидност една година се признава и удостоверението за преболедуване, доказано с бърз антигенен тест.

Европейски цифров COVID-сертификат за отрицателен резултат след проведено изследване: Изследването може да бъде както с PCR, така и с антигенен тест. Валидността на сертификатите за изследване е 48 ч. за бърз антигенен тест и 72 ч. - за PCR.

***Този документ може да се използва и на територията на България като "зелен сертификат" при същите срокове на валидност.

***За "зелен сертификат" у нас се признават и резултатите от лабораторни изследвания за антитела. За да получите удостоверението за наличие на антитела, стойностите на антителата срещу SARS-CoV-2 трябва да са доказани чрез количествено изследване на Anti-SARS-CoV2 IgG и да надхвърлят 150 BAU/ml. Документът е със срок на валидност 90 дни и важи само на територията на България.

Всички варианти на Европейски цифров COVID сертификат/ на "зелен сертификат" могат да бъдат изтеглени от Националната здравно-информационна система (www.his.bg).

Приложението за проверка на сертификатите е COVID CHECK BG. То може да бъде изтеглено от тук: https://play.google.com/store/apps/details?id=dcc.check.bg

Издаването и валидирането на цифровия сертификат на ЕС може да се направи и през чатбот канала във Viber на Единния информационен портал за COVID-19 www.coronavirus.bg

11 049 нови носители на коронавирус, активните случаи са 207 491

11 049 нови носители на коронавирус, активните случаи са 207 491

Положителни са малко над 24% от пробите...