Ще чуем исканията на хората с увреждания, готови сме да ги приемем и ако има пробойни в закона, те ще бъдат обект на промяна. Това заяви пред БНТ зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Коментарът на Русинова идва във връзка с днешния протест на хора с увреждания, който ще се проведе пред сградата на министерството.

По думите на зам.-министъра всеки закон може да бъде надграждан, когато започне да се прилага. За ведомството работата с хората с увреждания винаги е била приоритетна, обясни тя.

Продължава подобряването на Закона за хората с увреждания

Продължава подобряването на Закона за хората с увреждания

Работодателите трябва да назначават хора с увреждания три месеца след обнародване на правилника

Русинова посочи, че МТСП стартира нова услуга в помощ на хората с увреждания. Тя ще бъде насочена и към възрастните хора, които се нуждаят от специални грижи.

"Работим по подзаконовата нормативна уредба, днес дори имаме възможност с около 30 общини да подпишем договори по схемата патронажна грижа. Това е нова услуга през общините в България, тъй като голяма част от хората с увреждания, както и възрастните хора имат нужда не само от социална работа и личен асистент, но и от медицинско лице, което да ги посещава", заяви Русинова и допълни, че с новата услуга до два часа на ден болногледач или медицинска сестра ще може да посещава хората в такава нужда.

Заместник-министърът обясни и че към момента от общините са подадени 120 проекта, като крайният срок за останалите проекти е до утре, 10 май. Условията за кандидатстване по новата услуга са събиране на целева група от минимум 50 души, а финансирането ще се определя според размера на общините.

"Целта е да надградим дейността на социалния патронаж и всички останали услуги. Надяваме се над 15 000 човека да могат да ползват тази услуга", каза още Русинова.

Тя коментира и спряната Стратегия за закрила на детето, която предизвика редица публични възражения, включително и от църквата. Според нея законът за закрила на детето подкрепя децата, които са изпаднали в риск. "Надявам се всички мерки по отношение на подкрепа на семейството, които сме предприели, да продължим да работим по тях", обясни Русинова.

Започва прилагането на индивидуалната оценка за хора с увреждания

Започва прилагането на индивидуалната оценка за хора с увреждания

Според министър Петков новата методика ще се прави и оценка за нуждата от социални услуги и лична помощ