В столичния 30-ти Диагностично консултативен център е спряно електрозахранването заради неплатени задължения, съобщи БНТ.

Причината е, че предишният управител на центъра е оставил в наследство голям дълг към доставчика на електроенергия.

Моника Чеуз, която отговаря за сектор "Здравеопазване" в столична община, заяви че при добро управление на ДКЦ-тата (бившите поликлиники - б.р.) , няма да се стига до такива проблеми. Тя заяви, че при наличие на проблеми от общината сменят управителя, който е отговорен за дейността на самата структура.

"В 30-то ДКЦ проблемите са наследени от предишния управител. Той е сключил договор с фирма за доставяне на електроенергия. Фирмата не си е получила заплащането и за това е спрял тока, което не е много коректно, когато става дума за лечебно заведение", заяви Чеуз.

Тя даде пример, че и при други ДКЦ-та и болници има проблеми с плащането на тока и парното, но обикновено доставчиците са коректни и има една изчаквателна политика.

При проверка е установено, че доктор Витанов, който в момента е управител, е предприел действия за да започне поетапно да погасява задълженията към фирмата доставчик, но не се е стигнало до консенсус. Той е реагирал адекватно, тъй като е намерил алтернативен източник на енергия - генератор, който позволява на центъра да работи."

Председателят на постоянната комисия по здравеопазване и социална политика в Столична община д-р Веселин Милев увери, че постоянно се правят проверки във всяко ДКЦ.

"Имаме назначени контрольори към ДКЦ-тата, които на всеки 3 месеца ни изпращат отчет, не само финансов, а и с препоръки. Ние периодично извършваме проверки и викаме за сверяване на резултатите управители и контрольори", допълни общинският съветник.