Болницата в Свищов не е заплашена от затваряне, а смяната на управителя й се е наложила заради лошите му отношения с медиците. Това заяви кметът на Свищов Генчо Генчев в интервю за БНР.

Припомняме, управителят на МБАЛ "Д-р Димитър Павлович" д-р Венцислав Михов беше сменен преди три дни. Д-р Михов е депозирал оставката си на 25 януари. На 30 януари се свиква извънредна сесия на Общинския съвет, за да обявят официално конкурса за нов управител на болницата, обясни Генчев.

В момента задлъжнялото лечебно заведение се управлява от общинската администрация до провеждане на конкурс за нов ръководител.

По думите на кмета Генчев ситуацията в болницата е сходна на кризата при други общински болници, за които е трудно да съществуват като търговски дружества при замразени цени на клинчите пътеки.

450 000 лева са дълговете на свищовската болница

450 000 лева са дълговете на свищовската болница

Здравното заведение посреща новата година със стари задължения

Без участието на държавата, без ангажираността от страна на държавата, ние няма как да се справим. Колкото и на искаме, не се ли направят някакви законови промени по отношение на общинските лечебни заведения, те няма как да оцелеят, заяви кметът на Свищов.

Докато не бъде избран нов управител на свищовската болница, текущите разплащания на дружеството ще стават само със съвместното съгласие от кмета на Свищов и главния счетоводител на общинската болница - Катя Янкова.

Само ресурси не решават проблемите на общинските болници, смята Ананиев

Само ресурси не решават проблемите на общинските болници, смята Ананиев

Нужни са трайни законодателни промени, закриване на неефективни дейности и структури и адекватни механизми за контрол

С Решението на Общински съвет кметът на Свищов в 90-дневен срок трябва да сключи договор с нов управител на болницата.

Д-р Михов е срещал подкрепа от общината, заяви кметът. Определени случки доведоха до хвърляне на оставките на петима лекари от отделенията, което доведе до молбата д-р Михов да напусне управителния пост. Болницата работи, всички отделения и лекари работят, няма опасност от затваряне, увери кметът.

Всички общински болници са застрашени

Всички общински болници са застрашени

Д-р Неделчо Тотев: Преструктуриране на български означава закриване

Държавата е абдикирала от общинските болници и за това са проблемите с лечебните заведения. Общинските болници са търговски дружества и те трябва да изкарат средства да оцеляват. Няма как да оцеляваш в тази трудна и патова ситуация, обобщи ситуацията кметът.

Разгневени близки на починал пребиха лекар в Свищов

Разгневени близки на починал пребиха лекар в Свищов

С рани по лицето и сътресение на мозъка

За нападнатия и бит през почивните дни лекар, Генчо Генчев заяви, че състоянието на д-р Иво Караджов е стабилно. Д-р Инджов е контактен и се възстановява. Към момента няма задържан по случая, водят се оперативно-следствени действия, образувано е досъдебно производство за нанасяне на телесна повреда към неизвестен извършител, допълни Генчев.