3000 дози са осигурени в болниците за терапия с моноклонални антитела за лечение на коронавирус, съответно тя може да се приложи на 3000 души. Това заяви днес здравният министър Стойчо Кацаров по време на дискусията за ваксинацията в Министерски съвет.

Той уточни, че терапията е за имуносупресираните хора, прилага се само в болнично заведение. Терапията е насочена само към хора, които не могат да се ваксинират срещу коронавирус, защото са проявили афилактична реакция и такива не могат да дадат имунен отговор - с първичен и вторичен дефицит. Условията как и за кого се прилага тя са качени на сайта на Министерство на здравеопазването.

Ведомството все още не е водило разговори за новото лекарство за лечение на коронавирус, одобрено в Англия, обясни още Стойчо Кацаров. Той уточни, че това ще се обсъжда у нас, след като бъде и ако бъде разрешено.

Дискусия в МС за ваксините: Страх и млади хора в групата на невярващите

Дискусия в МС за ваксините: Страх и млади хора в групата на невярващите

Този вирус се политизира, категоричен е Първан Симеонов

Липса на кислород няма, категоричен е Кацаров. На въпрос защо МС отпуска още милиони за ваксини, министърът отговори, че те са купени на 9 април, а сега се изплащат. Мярката със зеления сертификат засега няма да се променя, затова бе категоричен още министърът.

И още: Министерство на здравеопазването е направило препоръка към фирма "Информационно обслужване" да отстрани проблема с това, че не може да се издава зелен сертификат на хората, които са преболедували два пъти коронавирус, очаква се това да бъде поправено в близките дни и те да получат такъв за срок от 6 месеца.

Кацаров: Локдаун не, но без мерки и ваксинация - нищо добро следващите две седмици

Кацаров: Локдаун не, но без мерки и ваксинация - нищо добро следващите две седмици

За две седмици 200 000 души са си поставили първа доза ваксина

Съветникът на министъра проф. Мира Кожухарова каза, че тенденцията по разпространение на коронавирус тръгва надолу, по-нататък ще е свързано с намаляване на броя на положителните случаи.

Тя отбеляза, че в тази вълна на коронавируса прави впечатление, че толкова високи стойности на заболеваемост сред деца и млади хора не е имало, те са повече отколкото възрастовата група над 65 г. Така ваксината е актуална за всички, не само за възрастните хора.

Проф. Кожухарова: Над 10 000 в болница е границата за тотален локдаун

Проф. Кожухарова: Над 10 000 в болница е границата за тотален локдаун

Ваксините не са икони, няма нужда да се вярва в тях