Дискусия за ваксините се състоя в сградата на Министерския съвет с участието на здравния министър Стойчо Кацаров, председателя на ваксинационния щаб Красимир Гигов, съветникът на МЗ проф. Мира Кожухарова, социолози, лекари и представители на културата като певицата Люси Дяковска и актьора Краси Радков, които са част от Обществения съвет за информираност за ваксините.

Оказа се щекотлив въпрос да се ваксинираме или не, започна здравният министър Кацаров. Той отново повтори, че тази вълна на коронавирус е най-тежката, с дълга продължителност - три месеца. Анализира последствията от коронавируса - "Това далече не е само здравна криза, има икономически измерения, не само заради стопанските дейности, а заради това, че се харчат много средства и за ваксини, и за лечение. Има по-големи измерения отвъд здравните и икономическите проблеми, които създава, има духовни измерения", каза в речта си той.

СЗО упрекна производителите на ваксини в преследване на печалби

СЗО упрекна производителите на ваксини в преследване на печалби

По-бедните страни са получили едва 0,4% от ваксините в света

Да се ваксинираме или не - е нещо, което отива твърде далече, способни ли сме да живеем като общност и да стигнем до съгласие, може би е преувеличено това, което казвам след провеждането на изборите страстите ще стихнат, повечето хора ще имат друг изглед, добави Кацаров. Но по думите му - "кризата е възможност да се осъзнаем като нация, да се формира заедно посока, в която да се движим". Здравният министър обясни, че има данни от РЗИ по места, че се спазват мерките със зеления сертификат, защото този път голяма част от нашите сънародници са приели нещата сериозно и имат осъзнат избор, а не страх, че могат да бъдат санкционирани.

Красимир Гигов, председател на Ваксинационния щаб изнесе днешните данни по заболяваемост, като посочи, че са "смущаващи факти, които трябва да заострят вниманието на цялото общество, а единственото средство са ваксините като профилактика на заболяването". Той е категоричен, че трябва да се убеди обществото да се ваксинира и каза, че у нас са 25% ваксинираните, поставените дози са около 3 млн., 1.5 завършени, започват да се търсят буферни дози. Нашето общество не е ваксинирано както трябва, няма колективен имунитет, заключи професорът.

С над 70 млн. лева купуваме още "Ремдесивир" и ваксини срещу COVID-19

С над 70 млн. лева купуваме още "Ремдесивир" и ваксини срещу COVID-19

Средствата са за 1,5 млн. ваксини и 30 000 флакона "Ремдесивир"

Гигов съобщи, че започва информационна кампания "Бъди отговорен за този, който обичаш" и в нея участват личности с авторитет, които ще изкажат своето отношение към ваксинацията.

Първа се изказа певицата Люси Дяковска, която посочи, че е от първите, които се ваксинирали по съвсем естествени презумпции. "Смятам, че това е моята социална отговорност и вече имам трета доза", обяви тя. Посочи, че не смята, че е добре да се отлага ваксинацията от хора, които чакат ваксината да се тества години.

Главният секретар на мюфтийството Джелал Фаик взе думата и съобщи, че мюсюлманското изповедание в България чрез комисията взе решения, спуснати до районните мюфтийства, че "няма лошо хората да се ваксинират" и каза, че всички имами в страната са ваксинирани. Той даде пример, че в Турция не се позволяват антиваксърски настроения и вече 61% са с първа доза, 59% напълно, а някои хора са с четири дози.

На пресконференцията са били поканени и представители на Българската православна църква. Те имали позиция, но не присъстваха на събитието.

Над 7 млрд. ваксини срещу коронавирус са поставени по света

Над 7 млрд. ваксини срещу коронавирус са поставени по света

Темповете на ваксинация обаче се забавят

Интересно проучване представи социологът Първан Симеонов. "Всякакви хора има в групата на неваксинираните - най-вече маргинализирани групи, но прави впечатление, че във втората група са млади хора", посочи той. Симеонов обясни, че най-много са ваксинираните в София, вероятно заради вярата в научни резултати. Този вирус се политизира, категоричен е той.

Първан Симеонов анализира обаче, че на хората им е омръзнало да случат атаки за ваксинация и сменят канала. Става пренасищане с информация относно ваксините. Нямам как да даде резултат, трябва да е обраното - поучаване, мобилизация, няма как да се обяснява как България е във всякакви класации заради тях, добави социологът".

Българинът не е дивакът, който не се ваксинира, посочи и социологът Андрей Райчев. Според него, причината за отказа от ваксинация, е страх.

Кацаров: Локдаун не, но без мерки и ваксинация - нищо добро следващите две седмици

Кацаров: Локдаун не, но без мерки и ваксинация - нищо добро следващите две седмици

За две седмици 200 000 души са си поставили първа доза ваксина