Хиляда души от Банско ще бъдат тествани за наличие на вирусна инфекция и изградени антитела срещу Covid-19. Това обяви на брифинг кметът на общината Иван Кадев, цитиран от БНР.

В момента се създава организация за масовия скрининг.

Припомняме, че по-рано днес премиерът Бойко Борисов съобщи, че е разпоредил масирани тестове в Банско.

След проведени разговори с Националния оперативен щаб и Районната здравна инспекция, общинският кризисен щаб започва подготовката за масовото изследване, което ще бъде проведено в медицинския център в града "Свето Благовещение".

Започва масирано тестване за COVID-19 в Банско

Започва масирано тестване за COVID-19 в Банско

Те са били в огнището на вируса и затова трябва да се проверят за антитела

По думите на кмета ще се започне първо с изследването на личните лекари, спешният център, полицейските служители, служители на противопожарната охрана и част от общинската администрация.

Кадев поясни, че ще бъдат тествани още хората, които непрекъснато са били на работа, като ски-учителите, хотелските комплекси, спасителната служба и други, работили в тези условия.

Изследването е насочено към два показателя - наличието на коронавирусна инфекция в момента и изградени антитела след прекарано заболяване.

Няколко дни щели да продължат тестовете.

Припомняме, на 31 март въведената пълна карантина в Банско за две седмици беше официално свалена, но градът мина под общ режим като областните градове - с КПП-та на вход и изход и препоръчително непътуване на граждани с изключение на спешни и извънредни ситуации.