"Стана една мода - много да се говори за този коронавирус, а то си има и други болести". Това заяви директорът на Националния център по заразни паразитни болести и член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев в сутрешния блок на БНТ.

Той обясни, че тромбозите стават само при първата игла на ваксинация, при втора игла няма описани случаи. Тромбозите се случват много рядко - при млади жени, които взимат противозачатъчни, а пък рискът е, когато жената е в овулация и получи първата инжекция от AstraZeneca. От Германия са тези наблюдения.

Проф. Лисичков: И пациентите с хемофилия ги лекуват от Covid-19 като останалите

Проф. Лисичков: И пациентите с хемофилия ги лекуват от Covid-19 като останалите

Може да преминат по-леко някои от усложненията на коронавируса

Според Кантарджиев с окончателните изводи трябва да се изчака. Иначе, за да са чисти юридически нещата, трябва да се изчака от първата ваксина на AstraZeneca да се правят двете ваксини на "Pfizer" през три седмици, обясни проф. Кантарджиев.

Другите ваксини също имат странични реакции, но проявите на тромбози са толкова рядко, че все още не може да се каже за връзка между тях и ваксините.

От 5 до 8% от хората не реагират адекватно на ваксината. Много нисък процент от ваксинираните нямат да изградят антитела.

"Когато има много ваксинирани, пазим тези, които не са ваксинирани, и тези, които не са изградили имунен отговор в себе си", категоричен бе проф. Кантарджиев.

Личните лекари отчитат страхотен отлив на желание за ваксиниране

Личните лекари отчитат страхотен отлив на желание за ваксиниране

Д-р Любомир Киров иска "жесток контрол" над основните противоепидемични мерки, защото не вижда самодисциплина

Все още британският вариант е най-разпространеният и в някои области на страната се получават нови мутации, които в момента се проучват - в Северна България. Цената на ПСР теста е много висока поради голямото търсене. ПСТ тестът може да стане и за 6 часа.

По отношение на зелените ваксинационни сертификати за пътуване, проф. Кантарджиев отбеляза, че нашата страна ги одобрява, тъй като това е един от начините за ограничаване разпространението на инфекцията. Здравият човек, който не представлява опасност за здравето на околните, е добре дошъл в нашата страна, посочи медикът.

Михаил Околийски: Не може да се смесват ваксините

Михаил Околийски: Не може да се смесват ваксините

Призова да се обърне внимание върху психичното здраве

По думите му сертификатът съдържа много малко данни - името на човека, прекарване на инфекциозното заболяване, нивото на антитела и за това дали конкретният човек се е ваксинирал. Всяка ваксина си е лекарство и се прилага по кратката характеристика на производителя, обясни проф. Кантарджиев.

ЕС пуска зелени дигитални сертификати до края на юни

ЕС пуска зелени дигитални сертификати до края на юни

Рейндърс: Предложените сертификати не са същото като паспорти за ваксини, те не дискриминират