Удължаване на пандемичната обстановка до 31 май ще бъде обсъдено на утрешното заседание на Министерския съвет. Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов по време на среща с представители на туристическия бранш, вицепремиера и министър на туризма в оставка Марияна Николова, здравния министър в оставка Костадин Ангелов. Видеото бе излъчено в социалната мрежа Фейсбук на страницата на Борисов.

Обсъждат се три варианта за влизане в страната, обясни здравният министър в оставка Костадин Ангелов. Единият е с ваксинационен сертификат. Ако ваксината е призната от СЗО, тя ще бъде призната и в България. Другите два варианта - с отрицателен PCR тест или с отрицателен антигенен тест; с документ за преболедуване през последните 6 месеца.

Борисов праща от Банкя Плана в ЕК

Борисов праща от Банкя Плана в ЕК

Промените в ИК гарантирали служебна победа на президента

На срещата туристическият министър Марияна Николова обясни, че от Министерството на туризма ще представят единен протокол за пристигане в страната. Той ще бъде съгласуван с всички здравни власти.

Трябва да е ясно какво се иска за влизане в България и какво за излизане от България. Стотици хиляди искат да пътуват, категоричен беше Борисов.

Вече започна и ваксинирането на работещите в сферата на туризма. "Ще направим всичко възможно туристите да се чувстват добре в България", каза Борисов.

Румен Драганов: Зелените сертификати - лошо решение за туризма

Румен Драганов: Зелените сертификати - лошо решение за туризма

Зелените сертификати са просто един унифициран документ и от тях не се черпят права

По думите на здравния министър Костадин Ангелов ваксинацията на представители на сектора от област Варна вече започна. Подготвя се процесът и в област Бургас, така че всички, които са подали заявление, ще бъдат ваксинирани от началото на май. "Така ще осигурим безопасна работа на всички служители по Черноморието и в страната. Изпълнили сме всичките ни ангажименти", категоричен бе Ангелов.

Според него, икономиката в страната ни продължава да работи. Същевременно в пандемията България има по-добри резултати в сравнение с държави с продължителен локдаун, където заболеваемостта е по-висока. Премиерът напомни, че страната ни не затвори храмовете, като това ще бъде така и за предстоящите празници, като се спазват препоръките на здравните власти.

Нов закон за туризма от 45-то НС очакват хотелиерите

Нов закон за туризма от 45-то НС очакват хотелиерите

От БХРА заявяват, че един от основните проблеми на бранша е сивият сектор

Вицепремиерът Марияна Николова обяви, че са приети единните правила за туристическия сезон. Същевременно започна и рекламна кампания, фокусирана към приоритетните пазари, така че страната ни да има максимално успешен сезон.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов припомни, че още преди месец бе проведена среща с представителите на туристическия бранш по темата за откриването на летния сезон, на която бяха поети два ангажимента.

"Първият беше от началото на месец май най-късно да изготвим такива правила за влизане в страната ни, че да бъдат конкурентни на съседните ни държави с оглед да спасим българския туризъм и тази година да имаме един по-добър сезон", заяви министърът на здравеопазването.

В срещата участват Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Българската асоциация на собствениците в туризма и други представители на туристическия бранш.