Страната ни към днешна се нарежда на 14 място по заболеваемост в Европейския съюз и на 3 място на Балканите.

Има основание за оптимизъм, но много плах и много начален, подчерта доц. Кунчев и допълни, че макар и тенденцията да е благоприятна, тя все още не се отразява на тежките случаи и на смъртността от коронавирус у нас.

Здравният министър Костадин Ангелов подчерта, че въпреки удовлетворението си от намаляване на новозаразените и натиска към болниците, резултатите далеч не са тези, които се търсят.

Област Кърджали е с най-ниска заболеваемост, а с най-висока към момента е област Бургас.

Дискотеки, казина, молове и фитнеси остават затворени до 31 януари

Дискотеки, казина, молове и фитнеси остават затворени до 31 януари

Организират срещи с големите магазини за спазване на мерките

Ситуацията в страната към днешна дата: за последната седмица излекуваните са 18 907 пациенти, заетостта на болничните легла за неусложнени пациенти е 52%. Все още под натиск са болниците в Шумен, Бургас, Търговище, Варна, Русе, Ямбол, Сливен, Бургас, Пазарджик и Ловеч.

Щабът категорично не е доволен от данните и иска хората да бъдат здрави, а не излекувани. Това е целта на мерките, които ще бъдат предложени.

Генерал Венцислав Мутафчийски изрази удовлетворението си от удължаването на мерките до 31 януари. Ние винаги сме споделяли философията, че трябва да има по-малко заболели и загинали, за да могат да достигнат голям брой живи и здрави българи до ваксината. Ваксините са на пазара и се задават към България и за това трябва да се запазим здрави и повече хора да бъдат ваксинирани, за да се спре тази агония, настоя Мутафчийски.

Детските градини и началните училища отварят след Нова година

Детските градини и началните училища отварят след Нова година

Срокът на останалите мерки е удължен до 31 януари

Днес ще бъдат организирани срещи с представителите на хранителните и големите нехранителни магазини, за да се обсъди прилагането на мерките. Собствениците трябва да бъдат наясно, че ако установим нарушения, ще бъдем принудени да спрем тяхната работа, категоричен бе здравният инспектор.

Държавният главен здравен инспектор очаква на 23 декември ЕК да разпространи ваксината и до края на годината да има първи имунизации в страната.

Костадин Ангелов не разбира притеснението, че дискотеките са затворени

Костадин Ангелов не разбира притеснението, че дискотеките са затворени

Не харесва подхода "да се проврем през иглени уши" и покрай мерките