Най-важните мерки, които остават в сила до 31 януари, са затворените нощни заведения, ресторанти, спортни и игрални зали, казината.

Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг в Министерски съвет, посветен на разпространението на COVID-19 у нас.

Всички ресторанти, които са в хотелите, ще работят по график, който да гарантира поне две или три смени отстояние между хората и не по-повече от 50% заетост на местата.

Детските градини, яслите и учениците започват от 4 януари.

Учениците могат да учат онлайн, ако родителите им решат

Учениците могат да учат онлайн, ако родителите им решат

Това обяви образователният министър Красимир Вълчев

Забраните за моловете продължават - в тях ще работят само институциите за плащане на сметки от гражданите, банките и застрахователните офиси и хранителните магазини и аптеките. Те и в момента не са под забрана.

Продължава забраната за организиране на събития и конгреси, но от 1 януари ще отворят театри, музеи, галери и кина с до 30% заетост в тях.

Това са мерките, които предлагаме и считаме, че тези мерки ще продължат да дават ефекта, който търсим, подчерта здравният министър. Той подчерта, че въпреки удовлетворението си от намаляване на новозаразените и натиска към болниците, резултатите далеч не са тези, които се търсят.

Удължават мерките до 31 януари 2021 г.

Удължават мерките до 31 януари 2021 г.

Следващото преразглеждане на мерките Ангелов предлага да бъде на 21 януари 2021 г.

Днес ще бъдат организирани срещи с представителите на хранителните и големите нехранителни магазини, за да се обсъди прилагането на мерките. Собствениците трябва да бъдат наясно, че ако установим нарушения, ще бъдем принудени да спрем тяхната работа, категоричен бе здравният инспектор Ангел Кунчев.

Костадин Ангелов не разбира притеснението, че дискотеките са затворени

Костадин Ангелов не разбира притеснението, че дискотеките са затворени

Не харесва подхода "да се проврем през иглени уши" и покрай мерките