Родителите, в резултат на направените промени в закона, имат възможност, ако решат, да задържат децата си вкъщи за дистанционно обучение. Към настоящия момент такива заявления са подадени за 1 000 ученици.

Това заяви образователният министър Красимир Вълчев на брифинг в Министерския съвет.

Ако родителите искат да задържат децата вкъщи, могат да го направят, увери министър Вълчев в резултат на решението от 4 януари 2021 година яслите, детските градини и началните училища да се завърнат към присъствена форма на обучение.

Тодор Танев допуска нулева учебна година, ако други повлекат крак

Тодор Танев допуска нулева учебна година, ако други повлекат крак

Според него не можем да кажем, че присъственото обучение е по-добро от електронното

Учениците от 1 до 4 клас няма да провеждат в момента дейности по интереси, за да няма смесване на деца по паралелки, обясни Вълчев.

От 5 до 12 клас остават поне още една седмица след Нова година на обучение в електронна среда. Първо възстановяваме присъствения учебен процес за малките деца от предучилищна възраст и учениците от начален етап, категоричен бе Вълчев.

Той е на мнение, че ситуацията през пролетта ще бъде по-добра от сегашната за осъществяване на присъствен учебен процес.

Университетите разработват методика за онлайн обучение

Университетите разработват методика за онлайн обучение

Според Красимир Вълчев никоя система не е подготвена да предоставя равен достъп в електронна среда

Не трябва да държим затворени децата вкъщи до май месец, настоя Вълчев и допълни, че училищата ще преценяват кога учениците да преминат в електронна среда и кога не.

В предучилищна възраст има много по-малко заразени учители, отколкото в по-високите етапи, каза от своя страна образователният министър Красимир Вълчев.

Организираните екскурзии не са разрешени, единичните пътувания са разрешени.