Приблизително 6000 патици от фермата в село Зимница, Ямболско, заразени с вируса на "птичи грип" са умъртвени, съобщи БНТ.

Птиците са умъртвени и загробени, за да се избегне риск от разпространяване на вируса. Фермата за птици е дезинфектирана от ветеринари стана ясно от думите на ръководителят на Областната дирекция по безопасност на храните на д-р Николай Георгиев.

Огнището в Ямболско е възникнало в нова сграда, която е изолирана от прелетни птици. На място специалисти проучват мястото, за да разберат причината за появата на заразата, информира още д-р Георгиев.

Откриха птичи грип в Ямболско

Откриха птичи грип в Ямболско

Забранена е търговията с животни и яйца в района

Припомняме, от БАБХ обособиха 3-километрова предпазна зона и 10-километрова наблюдавана зона около животновъдния обект. Търговията и придвижването на домашни и диви птици и яйца за разплод в района е забранено. Действа и забрана за провеждането на всякакъв тип панаири, пазари и изложби на животни в региона.

Собствениците на пострадалата от заразата птицефиерма ще бъдат обезщетени на пазарни цени.

Припомняме, преди година в района между селата Зимница и Чарда беше открито огнище на "птичи грип", а умъртвени заради вируса бяха 70 000 пилета и гъски.