В кръводарителска акция се включиха военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада в град Карлово и от военно формирование - Враца. За пореден път те участват в акциите на Центъра по трансфузионна хематология на ВМА, съобщиха от ВМА.

Нуждаещите се от кръв и кръвни биопродукти стават все повече поради промяната в патологията, заяви проф. д-р Румен Попов - началник на Центъра по трансфузионна хематология във ВМА.

Близо 6000 са кръводарителите в Кръвния център на ВМА през 2017 г., като половината от тях са военнослужещи и цивилни служители от подразделенията на Българската армия.

Само за последните дни около 250 души от поделенията в Карлово и Враца се включиха в тази благородна кауза, каза полк. проф. д-р Румен.

Кръводарителските акции във военните формирования са целогодишни. Те се извършват по предварително утвърден график. Военнослужещите споделят, че за тях това не е задължение, а дълг.

Във ВМА периодично се организират кампании с цел насърчаване на безвъзмездното кръводаряване. Такава предстои и в началото на месец юни, когато ще бъде отбелязан и Международният ден на кръводарителя. Извън тези кампании, всеки желаещ може да го направи в Кръвния център на ВМА, всеки ден от 8.00 до 16.00 часа.