Да се обединим в решенията си в търсене на добри практики за лечението на онкологични заболявания. За това призова председателят на комисията по здравеопазване Даниела Дариткова по време на днешното заседание.

"Когато дойде време да се обсъждат значимите промени в законодателството, да не се окаже, че българските пациенти няма да могат да се възползват от лечението", резервиран е Иван Димитров от Българския пациентски съюз. Димитров призова за адекватно лечение на хората, които страдат от онкологични заболявания.

Пациентски организации "Заедно с теб" остро разкритикуваха шефа на НЗОК

Пациентски организации "Заедно с теб" остро разкритикуваха шефа на НЗОК

Дискредитирал работата на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца

Дариткова посочи, че решенията за промени в законите, регламентиращи сектора, дават възможност съвременните постижения в областта на онкологията да са достъпни за българските пациенти.

Тя подчерта сериозния ръст на разходите на НЗОК за 2019 година в размер на 490 млн. лева. Те са предназначени за болнично лечение и медикаменти, което ще гарантира достъп до терапия на сериозно болните пациенти. Средствата, които трябва да се отделят за здравеопазване трябва да нарастват във времето. Според нея и в България има постижения в тази насока.

С 16 млн. лв. създават мегаагенция към здравния министър

С 16 млн. лв. създават мегаагенция към здравния министър

Предложението е в Проектобюджета за 2019 г.

Изграждането на единна национална здравна информационна система е приоритет на Комисията по здравеопазване, според Дариткова, защото дава възможност да се проследи ефекта от терапиите чрез регистрите и да се отбелязва качеството на проведеното лечение.