В спешно отделение на МБАЛ-Бургас безплатно се извършват прегледи на всички лица, които са обект на спешна медицинска помощ. Това съобщават от болницата, като поясняват, че това са всички болни и пострадали, които са в състояние, което пряко застрашава живота им.

Обект на спешна медицинска помощ са и всички болни или пострадали при катастрофи, кризисни ситуации, бедствия и т.н., транспортирани до спешното отделение от екипите на Центъра по спешна медицинска помощ (Бургас).

Спешната помощ била лошо организирана, а реформата – стопирана

Спешната помощ била лошо организирана, а реформата – стопирана

Според Десислава Кателиева и Стойчо Кацаров

Безплатно се преглеждат и болни и пострадали, потърсили сами помощ в спешно отделение, при които бъде установена необходимост от последваща хоспитализация. Жени със започващо раждане или аборт, деца до една година, военноинвалиди и военнопострадали, лица с трайна загуба на работоспособност над 90 % и лица с данни за психично разстройство, които представляват опасност за себе си и околните, също се преглеждат безплатно. За последните се търси съдействие на органите на реда и Центъра за психично здраве-Бургас.

Труп лежа повече от 5 часа на плажа край Царево, още един мъж се удави

Труп лежа повече от 5 часа на плажа край Царево, още един мъж се удави

Линейките фатално закъснели

От МБАЛ-Бургас се позовават на законови разпоредби, регламентиращи достъпа до спешна медицинска помощ.

Припомняме, че стана ясно, че по Южното Черноморие спешните екипи не достигат. След като се стигна до три смъртни случая в района на Царево, от днес до края на летния сезон са командировани още два спешни екипа – от Сливен и Ямбол. Преди два дни възрастен мъж почина на плажа, след като линейката се забавила с 40 минути, тъй като била извикана за удавник.

Пращат два допълнителни спешни екипа на Южното Черноморие

Пращат два допълнителни спешни екипа на Южното Черноморие

До края на летния сезон

От бургаската болница обясняват, че дежурният лекар преценява дали пациентът е спешен, има ли необходимост от консултация със специалист или прием в болницата. Ако дежурният медик прецени, че състоянието на пациента не е спешно, той има право да го пренасочи към джипито му или дежурния кабинет, с който личният му лекар има договор.

Задължително писмено срещу подпис се документира отказът на пациента да бъде приет в лечебното заведение, ако бъде информиран от специалист, че това е нужно.

Личните лекари в Бургас имат договори с дежурни кабинети в три лечебни заведения: МЦ „Св. Николай Чудотворец“, МЦ „Св. София“ и „Лайф Хоспитал“. Всеки пациент трябва да се поинтересува с кой дежурен кабинет има договор неговият личен лекар, съветват от бургаската болница.