В момента страната се намира в подножието на платото с грипната епидемия със стремглаво повишаване на заболеваемостта. Още от началото на февруари месец се очаква случаите да започнат плавно да намаляват. В понеделник, след като излязат и резултатите от последните взети проби, нови области ще влязат в епидемична обстановка. Това заяви проф. Ива Христова от Национален център по заразни и паразитни болести пред Нова телевизия. Нейните очаквания са това да са областите Ямбол, Ловеч, Перник, Силистра, които са дали такива индикации при изследванията още тази седмица.

Припомняме, вчера област Габрово удължи срока на въведените противоепидемични мерки до 5 февруари, а другата седмица Пловдив ще приключи учебния срок с дистанционно обучение. Въведени мерки има и в още 6 области на страната, общо 8 за цялата страна.

София-град е засега с едно от най-ниските нива на заболеваемост, но това се дължи на липса на регистриране на болните. По-висока лична отговорност на хората и широката аптечна мрежа е в основата на тази ниска заболеваемост. Болни в София има, но те не влизат в статистиката, тъй като гражданите се тестват масово в домашни условия и бързо взимат мерки. Затова и просто не се регистрират официално и не влизат в статистиката, е обяснението на Ива Христова.

Шест пъти повече болни от грип, отколкото от коронавирус

Шест пъти повече болни от грип, отколкото от коронавирус

Случаите на скарлатина са повече заради неправилно използване на антибиотици

Според нея 99% от заболелите са с грип щам А, който категорично преобладава над ковид. Ефективността на грипната ваксина е много по-висока от предишни години.

Всички могат да бъдат засегнати от грип. Хората в активна възраст, които са се срещали с него могат да го изкарат по -леко. При малките деца, хората над 65-години и при тези с хронични заболявания болестта протича по-тежко.

По думите на Ива Христова не може предварително да се каже кога трябва да има грипна ваканция или дали да се удължи междусрочната ваканция. Тези решения се взимат след нивата на заболеваемост.

Ангел Кунчев: До дни грипна епидемия в 1/3 от страната

Ангел Кунчев: До дни грипна епидемия в 1/3 от страната

В София има изоставане

Морбили все още няма в България и това се дължи на относително добрите нива на ваксинация. В Румъния, където има дупки в имунизацията, морбилито е по-голям проблем, затова и България трябва да се стреми към покритие от над 90%.