На 12-и май отбелязваме Световния ден на сестринството. Тази година мотото се придържа към миналогодишното "Нашите медицински сестри. Нашето бъдеще", като сега се акцентира върху икономическата сила на грижата.

"Въпреки че е гръбнакът на здравеопазването и на една болница в частност, сестринството често е изправено пред финансови ограничения и обществено подценяване. Във ВМА винаги сме оценявали сестринските грижи като незаменими. Особено на фона на поуките от последната пандемия и признавайки нарастващата заплаха за здравето на населението в световен мащаб, поради различни конфликти, климатични промени и финансова нестабилност".

Това казва в приветствието си директорът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски. "Затова и голяма част от инвестициите ни са насочени стратегически именно в тяхното развитие - с осигуряването на по-добри условия на труд и по-големи възможности за допълнителна квалификация", посочва още той.

"За голяма част от нашите пациенти вие сте техните герои - с грижата, със състраданието и подкрепата в най-тежките им моменти от живота. Когато вие сте техен защитник, довереник и най-добър приятел. И ги учите да бъдат силни, да не се предават, да намират радост и в малките неща", допълва началникът на ВМА.

Приветствие към медицинските сестри по повод днешния им професионален празник отправи и изпълнителният директор на УМБАЛ "Света Екатерина" проф. Димитър Петков.

"Днешният ден е празник на всички онези, които са избрали тази тежка, но изключително хуманна професия и са отдали своето ежедневие на борбата за живот и грижа за благото на пациента. Ние лекарите, а убеден съм и пациентите, ценим високо вашия труд", посочва той.

"Често медицинските сестри и останалите професионалисти по здравни грижи оставате недооценени, а дефицитът на тези кадри застрашително нараства. Системата на здравеопазване е в дълг към всички Вас. Не спирайте да вярвате в пътя, който сте избрали. Бъдете твърдо убедени, че в работата ви има смисъл, защото именно Вие давате подкрепа и спокойствие на пациентите и сигурност на нас лекарите", изтъква проф. Петков.

"Бъдете достатъчно силни и не губете мотивация в днешното трудно време, защото вашето вдъхновение и себеотдаване ще съхрани доверието към тази толкова значима професия", пожелава той.

Още едно дете е прието в болница след хранително отравяне в Сливен

Още едно дете е прието в болница след хранително отравяне в Сливен

Състоянието на двете хоспитализирани деца не е сериозно и те ще се възстановят.