Ваксините срещу COVID-19, регистрирани в Европейския съюз - на Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, са безопасни за пациентите с множествена склероза. Това съобщават от УМБАЛ "Св. Иван Рилски", позовавайки се на проучване на най-голямата пациентска организация за множествена склероза в света - US National MS Society.

Началникът на Клиниката по неврология проф. Пенко Шотеков обаче пояснява, че предвид механизма им на действие се счита, че някои от поддържащите терапии може да отслабят имунния отговор спрямо тях.

Целта на ваксините е да доведат до образуване на антитела към шиповия (spike) протеин на SARS-CoV-2 вируса, за да се осигури ефективна защита срещу COVID-19. Терапии, свързани с намаление на В лимфоцитите (Alemtuzumab, Ocrelizumab, Cladribine) могат евентуално да отслабят продукцията на антитела в отговор на ваксината. Засега обаче няма достатъчно данни от клиничната практика за отделните модифициращи болестта терапии, които да потвърждават това предположение.

От лечебното заведение поясняват, че пациентите с множествена склероза могат да се имунизират срещу COVID-19, но при някои от тях се препоръчва да се съобрази времето на поставяне на двете дози ваксина с периода за провеждане на съответен терапевтичен курс.

Усложненията от COVID-19 - многократно по-чести отколкото риска от ваксината

Усложненията от COVID-19 - многократно по-чести отколкото риска от ваксината

Нямало доказателства, че ваксината причинява автоимунни заболявания

US National MS Society отправя следните препоръки относно приложението на COVID-19 ваксини при множествена склероза:

  • За пациентите на терапия с Интерферон бета (Avonex, Betaferon, Extavia, Plegridy, Rebif), Глатирамер ацетат (Copaxone, Remurel), Терифлуномид (Aubagio), Диметил фумарат (Tecfidera) и Натализумаб (Tysabri) няма специални препоръки, не е необходима промяна в лечението при приложение на COVID-19 ваксини;
  • За пациентите на терапия с Финголимод (Gilenya), Сипонимод (Mayzent) и Озанимод (Zeposia) - ваксиниране с двете дози поне 4 седмици преди започване на терапията. При пациенти, които вече провеждат това лечение, не се препоръчват определени корекции при приложение на COVID-19 ваксина;
  • За пациентите на терапия с Окрелизумаб (Оcrevus), приложението на ваксината трябва да завърши 4 или повече седмици преди започване на лечението, ако е възможно. Ако пациентът вече е на терапия, се препоръчва започване на ваксинацията 12 или повече седмици след последната доза Оcrevus;
  • За пациентите на терапия с Алемтузумаб (Lemtrada) или Кладрибин (Mavenclad), приложението на ваксината трябва да завърши 4 или повече седмици преди започване на лечението, ако е възможно. Ако лечението вече е започнато, приложението на ваксината се препоръчва да се отложи поне 12 седмици, а още по-добре 24 седмици когато е възможно, след последния терапевтичен курс с Mavenclad и особено с Lemtrada.

Възможно е тези насоки да претърпят корекции, когато има повече информация за ваксините.

Д-р Шутеков обаче е категоричен, че събраните досега данни от клиничните изпитвания показват, че одобрените ваксини са безопасни и ефективни, както и че рисковете от COVID-19 надвишават потенциалните рискове от ваксината. По тази причина съветва пациентите с множествена склероза да обмислят поставяне на ваксина. Това е особено препоръчително за болните от рисковите групи.