Доктор Валентин Димитров спечели конкурса за директор на столичната болница "Пирогов", съобщава БНР. Той отново застава начело на лечебното заведение и ще заема поста за срок от три години.

Димитров беше единственият кандидат, допуснат до третия, финален етап на конкурса - интервю. Неговият опонент, ортопеда д-р Атанас Андреев, не успя да стигне до последния етап на конкурса.

Припомняме, че в края на ноември миналата година вътрешен одитен доклад на Министерството на здравеопазването откри финансови злоупотреби в "Пирогов" и бяха назначени прокурорски проверки.

Позовавайки се на доклада, тогавашният здравен министър Христо Хинков отстрани Валентин Димитров от директорския пост. Но когато в началото на декември трябваше да бъде вписано новото ръководство на болницата, Софийският градски съд спря процеса по вписване заради подадена жалба от Валентин Димитров.

Заради тази рокада се разрази и скандал в Народното събрание, когато все още управляваха ГЕРБ и ПП-ДБ с премиер Николай Денков, тъй като ГЕРБ скочиха в защита на директора и поставиха условие той да не бъде сменян, за да участват дори и в гласуването на бюджета на държавата.

В края на април служебният здравен министър Галя Кондева реши проблема с директора на "Пирогов", като отмени заповедта за уволнението му, с цел да осигури стабилност в най-голямата спешна болница у нас.

В края на март, когато Хинков беше в оставка, заяви, че прокуратурата трябва да се заинтересува какво става в "Пирогов" - как се изписват лекарства, какво става със скъпоструващите лекарства, като посочи, че има достатъчно данни за досъдебно производство.

През април служебният здравен министър Галя Кондева отмени заповедта за уволнението на Валентин Димитров.

Само Валентин Димитров е допуснат до последния кръг на конкурса за шеф на "Пирогов"

Само Валентин Димитров е допуснат до последния кръг на конкурса за шеф на "Пирогов"

Недопуснатият кандидат в д-р Атанас Андреев