В момента у нас доминира делта вариантът на коронавируса. Това заяви пред БГНЕС вирусологът проф. Радка Аргирова.

Тя посочи, че засега вариантът "Мю" не е влязъл в страната ни, а според класификацията на Европейското бюро на Световната здравна организация в Европа той все още е спорадичен, при пътуващи.

По думи на Аргирова новият вариант попада в класификацията "от интерес" и се следи специално, защото в един момент може да стане "вариант за безпокойство".

Тя обясни, че се знае генетичната му характеристика.

"Той се оказва малко по-силно инфекциозен, което означава, че вирусът още по-добре може да се свързва с клетъчните рецептори, което от своя страна означава, че още по-лесно може да навлиза в клетките. С други думи е по-заразен", поясни вирусологът.

Аргирова допълни, че свойството да се заобикалят ваксините не е присъщо само за Мю варианта. Той можел частично да заобикаля ваксините, както го могат и всички останали варианти. Важното било, че продължава действието на ваксините, което обаче никога не е 100%. Вместо да е 90%, може да стане 60-70%, което не е никак малко и е достатъчно да ни запази, поясни вирусологът и подчерта, че ако ваксинираните се разболеят, ще изкарат много леко вируса и няма да се стигне до тежки последици или смърт.

Радка Аргирова се притеснява ще ни стигне ли гръцката азбука за вариантите

Радка Аргирова се притеснява ще ни стигне ли гръцката азбука за вариантите

Засега всички нови щамове се влияят от ваксините, но...

По нейни думи са около 4% хората, които са ваксинирани и след това са се заразили. Те обаче много по-бързо оздравяват и много по-леко карат вируса, като няма риск от за летален изход.

Аргирова посочи, че симптомите при "Мю" варианта са сходни с тези на "Делта".

"И при този не се говори за разстройства във вкуса, мириса, възприятията въобще. Инкубационният му период е малко по-къс. Твърди се, че при ваксинираните хора няма опасност. При неваксираните, защото сега говорим за епидемия сред неваксинираните, още не сме много наясно каква е тежестта, тъй като той е спорадичен. Все още не е характерен и не е доминиращ", обясни тя и добави, че има твърдения, че има случаи на този вариант в Турция и Гърция.

Аргирова посочи, че се следят и останалите варианти от "интерес", каквито са още "Ламбда", "Тета", "Йота".

27 починали от коронавирус

27 починали от коронавирус

850 са новите случаи - 9,4% са положителните проби

"Знаем цялата им генетика. Стараем се да бъдем преди вируса. За първи път от няколко месеца може да кажем това", заяви тя и увери, че науката върви напред и вирусът вече се изследва, преди да е станал доминиращ.

Според нея е добра новина, че близо две години след началото на пандемията нямаме нов щам. По нейни думи вирусът е изменчив, но не толкова колкото грипният и ХИВ.

Аргирова посочи, че чрез ваксината на популационно равнище убиваме варианта, който в момента циркулира.

анкета

Ще се ваксинирате ли с нарастването на случаите?

Виж резултати

Да, сега вече да 5.7%

Отдавна съм се ваксинирал 52.3%

Може и да побързам, но чакам есента 3.5%

За какво? Така или иначе ще ни затворят 7.9%

Само когато стане задължително 12.2%

Аз съм антиваксър 18.3%