Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени Наредба за утвърждаване на медицинския стандарт "Урология", съобщават от Министерство на здравеопазването.

Наредбата е преминала през обществено обсъждане и е обнародвана в Държавен вестник по времето, когато министър на здравеопазването е д-р Таня Андреева. Наредбата е на министъра на здравеопазването и е изготвена като проект.

От здравното министерство уточняват, че решението на магистратите може да бъде обжалвано пред 5-членен състав на ВАС. Това може да стане в 14-дневен срок от получаването от министерството.

Здравното министерство ще се възползва от правото си и ще обжалва решението.

Справка показва, че е издадена от здравния министър на 10 декември 2013 г. и е обнародвана в Държавен вестник на 7 януари 2014 година. С нея се утвърждава медицинският стандарт "Урология".

Подробно са разписани основни характеристики на медицинска специалност "Урология"; обхват на медицинската помощ, оказвана от специалност "Урология"; същност и обект на медицинските дейности в специалността; профилирани дейности в специалността; общи изисквания за осъществяване на дейността по медицинската специалност "Урология" в лечебните заведения; изисквания за осъществяване на дейността по урология в лечебни заведения за болнична помощ и други.