Личните лекари ще получават ваксини срещу COVID-19 от логистични пунктове в цялата страна. Това гласи заповед на здравния министър д-р Стойчо Кацаров, издадена днес.

Регионалните здравни инспекции трябва да определят такива на територията на всяка община, а при необходимост - и в отдалечени населени места, като това следва да се случи до утре, 18 май.

Ангажимент на РЗИ е всяка седмица да доставят до пунктовете заявените от общопрактикуващите лекари количества ваксини.

Отварят "зелени коридори" в осем ДКЦ-та в София

Отварят "зелени коридори" в осем ДКЦ-та в София

Те ще се включат и в организацията за разпределяне на ваксини към личните лекари

От понеделник до четвъртък всяка седмица джипитата и разкритите ваксинационни центрове в страната ще имунизират граждани над 60 години. В този период се допуска ваксиниране на лица и под 60-годишна възраст, в случай че са диспансеризирани с исхемична болест на сърцето, хронична бъбречна недостатъчност, захарен диабет, мозъчно-съдова болест, хронични белодробни заболявания и онкологични заболявания или други по преценка на лекаря.

В дните от петък до неделя включително ще бъдат ваксинирани всички желаещи лица, по реда на записването им.

В заповедта се посочва, че личните лекари предоставят на РЗИ списъци на трудноподвижни лица и на такива, живеещи в труднодостъпни и отдалечени райони, които желаят да бъдат ваксинирани. След получаване на списъците регионалните здравни инспекции организират мобилни имунизационни екипи, които да извършат ваксинацията в най-кратък срок.

Личните лекари: Вече ще трябва да се бием за ваксини ли?

Личните лекари: Вече ще трябва да се бием за ваксини ли?

Георги Миндов: Представител на ВМА е прередил десетки джипита