С второ отворено писмо до медиите вдовицата на починалия Георги Хрисимов потвърджава решимостта си да доведе докрай битката с институциите у нас, за да не допусне да продължават да умират хора поради чиновническа небрежност и забавяне на документи.

В писмото от днес Христина Хрисимова опровергава интерпретациите на предоставено от Министерство на здравеопазването писмо на проф. Клепетко от 30 януари 2018 г. Хрисимова заявява категорично, че никъде в писмото не се посочва, че съпругът й не е годен за трансплантация към юли 2016 г., когато именно се случва забавянето на документите по случая от страна на Комисията за лечение в чужбина /КЛЧ/.

Като доказателство тя прилага кореспонденция между нея и проф. Клепетко от същия период, където се изразява готовност за лечение на пациента и няма отказ от страна на специалиста от Виена да приеме Георги Хрисимов за лечение.

Очевидно е, че Министерство на здравеопазването се опитва за пореден път да заблуди гражданите и да прехвърли цялата отговорност на пациента, като инициира подобни запитвания до Виенската клиника, вместо да впрегне усилията си в подобряване работата на КЛЧ и своите служители, заявява Христина Хрисимова и посочва:

Единственото, което доказва това писмо на проф. Клепетко е, че Министерство на здравеопазването може да получи всякакъв отговор, становище или каквато друга информация им е необходима в рамките на ЕДИН ДЕН и няма абсолютно никаква причина преписката на съпруга ми да се бави ЧЕТИРИ МЕСЕЦА!

Припомняме, в началото на седмицата с писмо до медиите Хрисимова информира, че съди Министерството на здравеопазването за незаконосъобразни действия, бездействие и неоснователно бавене на процедурата по одобрение, които са довели до невъзможността съпругът й да дочака трансплантацията. Стойността на иска е 500 000 лв.

МЗ проверява дали забавяне на документи е причинило смъртта на пациент

МЗ проверява дали забавяне на документи е причинило смъртта на пациент

От агенция "Медицинския одит" проверяват работата на Фонда за лечение в чужбина

Писмото на Христина Хрисимова предизвика спешната реакция на МЗ, като зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков обясни пред медиите, че работата на Комисията за лечение в чужбина вече се проверява обстойно и е разпоредена проверка и по конкретния случай.

В писмото си Христина Хрисимова разказва с подробности как на всяка стъпка от процедурата по кандидатстване към Комисията за лечение в чужбина към Министерството на здравеопазването има забавяния в сроковете и протакане, които в крайна сметка отнемат надеждата на съпруга й за живот.

"Искам МЗ да понесе реална отговорност за действията и бездействията си! Искам членовете на комисията да понесат публична, морална, "професионална" отговорност! Искам всички те да запомнят името на съпруга ми - Георги Хрисимов! Искам да ги осъдя, за да знаят, че смъртта на съпруга ми им е струвала 2 пъти повече от лечението му, което не позволиха да се случи! Искам да знаят, че за мен, независимо от решението на съда, те са причината за смъртта на съпруга ми!"- пише към края на писмото си с главни букви Христина Хрисимова.

Тя посочва и имената на виновните според нея: - членовете на комисията и тогавашните министър и зам.-министър на здравеопазването: д-р Ивелина Георгиева, проф. Николай Габровски, проф. Георги Михайлов, доц. Костадин Ангелов, д-р Мария Гичева, Стела Здравкова, проф. Любомир Спасов; и Петър Москов и Ваньо Шарков.