Вече можем да си отдъхнем и както каза Световната здравна организация - краят на пандемията се вижда. Това заяви пред Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, съветник по здравните въпроси на Столичната община.

Той посочи, че коронавирусът е станал по-малко опасен и смъртоносен.

Експертът обаче напомни, че всяка година имаме проблеми с респираторни инфекции през есенно-зимния сезон.

"Възпитаният и образован човек спазва някои правила - проветряване в публичните места. Който не е сигурен в имунната си система, не е лошо да носи маска", отбеляза той и предупреди, че е много важно да спазваме правилата, защото ще се появят и други инфекции.

269 са новите случаи на коронавирус у нас

269 са новите случаи на коронавирус у нас

Няма починали

Кантарджиев обясни, че адаптираните ваксини срещу COVID-19 изграждат имунитет срещу класическия вариант на вируса и срещу Омикрон. Той посочи, че всеки, който има предишните ваксини, може да си постави и тази. Тя е само за бустер реимунизация и осигурява напрегнат имунитет през следващите месеци.

Професорът препоръча ваксината за хора със съпътстващи заболявания и с много контакти.

По негови думи ваксините срещу грип вече са по аптеките, като от другата седмица ще започне ваксинирането на хората над 65 години.

За СЗО краят на COVID-19 като пандемия е все още далече

За СЗО краят на COVID-19 като пандемия е все още далече

Въпреки по-ранните изявления, че приключва скоро

Кантарджиев обясни, че може да си поставим адаптирана ваксина срещу коронавирус и след около седмица - две и препарат против грип.

Първите симптоми на грипа и коронавируса, които може да ни ориентират, са болките в гърлото.

"Тогава човек може да вземе лимон със сода. Има известна разлика в клиничния ход на двете заболявания. Но първо правило - който е болен, да си стои вкъщи", подчерта здравният експерт.