За десет години се направиха 59 трансплантации на черен дроб. Това каза проф. Венцислав Мутафчийски, директор на ВМА по повод 10-та годишнина от първата трансплантация, извършена в лечебното заведение.

"Сега това се превърна в една рутинна практика", отбеляза проф. Мутафчийски. Медиците почетоха паметта на един от вдъхновителите на тази идея - ген. майор Стоян Тонев, чието опело беше днес.

Военният министър Красимир Каракачанов отбеляза, че ВМА е може би най-боеспособното българско поделение. Той пожела такава готовност на всички видове войски.

Сред доайените на трансплантациите проф. Мутафчийски изтъкна имената на проф. Никола Владов, проф. Крум Кацаров, доц. Евелина Одисеева. Проф. Мутафчийски отбеляза още, че има няколко екипа, способни съвсем самостоятелно да изпълнят този вид трансплантация.

"ВМА е лечебно заведение от отворен тип, това е едно от най-големите и преимущества в сравнение с други военни болници в Европа", каза още той.
По думите му дежурните екипи на ВМА са в готовност при извънредни ситуации да заминат за различни горещи точки - земетресения, пожари. "Тези хора ще се справят с каквито и да са предизвикателства. Тази дейност е екипна дейност. Има пълен синхрон", отбеляза още проф. Мутафчийски.

Той благодари на колегите си за всеотдайния и неумерен труд, за изградените прекрасни отношения с други болници, както и персонално на проф. Генчо Начев, директор на УМБАЛ "Св. Екатерина", на проф. Любомир Спасов, директор на Правителствена болница за добрата колаборация и пълната отдаденост на процеса.

"Това е труд, който не е овъзмезден. Това е една пионерска дейност и десет години от началото е така. Благодаря на хората, че са така отдадени в тази работа и горят в нея", каза още директорът на ВМА.

Проф. Николай Петров, бивш директор на ВМА и понастоящем министър на здравеопазването също поздрави колегите си. Проф. Петров бе отличен от ВМА като част от неуморните екипи, извършващи трансплантациите у нас.

Отличени бяха и проф. Николай Петров, доц. Евелина Одисеева, проф. Никола Владов, д-р Васил Михайлов, д-р Иван Василевски, д-р Цонка Луканова, д-р Веселин Иванов, медицинските екипи и сестри, подготвящи пациента за трансплантация и тези, които се грижат за него в първите мигове след трансплантирането.

Проф. Венцислав Мутафчийски е временният шеф на ВМА

Проф. Венцислав Мутафчийски е временният шеф на ВМА

Специализирал е в Ландщул, Мадрид, Париж, Милано, Страсбург

Майор Георги Стоименов, който извършва полетите с военния самолет "Спартан" сподели, че винаги преди полет се преценява риска. По думите му е по-добре да се изчакат добри метеорологични условия, вместо да се поема рискът от загуба на орган за трансплантиране. Чувството на отговорност към екипа от лекари, които също пътуват с трансплантирания орган, е водещо при подготовката на полета, защото мисията е спасяването на човешки живот.