Всяка година на 14 юни се организират различни инициативи за насърчаване на безвъзмездното кръводаряване, което е и една от мисиите на Центъра по трансфузионна хематология към Военномедицинска академия (ВМА). Това съобщават от болницата, като отчитат ръст на безвъзмездните кръводарители.

Световният ден на кръводаряването тази година се отбелязва под мотото "Дaрявайте кръв, дарявайте плазма, споделяйте живота, споделяйте често!"

От ВМА изтъкват, че кръводаряването променя живота на хиляди пациенти в болницата всяка година. Нуждите са ежедневни - за тежки операции, за пострадали при пътни инциденти, за пациенти с онкологични заболявания и др.

Наплив от желаещи да дарят кръв на родилката от Сливен

Наплив от желаещи да дарят кръв на родилката от Сливен

Жената е в тежко състояние, прелети са й близо 10 литра

"В днешния ден е важно да благодарим на всички, които ни помагат в битката за човешкото здраве и живот, дарявайки кръв доброволно и безвъзмездно", посочва началникът на Центъра по трансфузионна хематология към ВМА проф. Румен Попов.

По думите му през последните години се наблюдава тенденция за увеличение на броя на безвъзмездните кръводарители. От началото на годината до момента са дарили кръв над 3000 души. Около половината от тях са военнослужещи, някои от които са дарявали по 10-15 пъти.

"Радващо е, че сме прокарали пътечката във формированията на Българската армия и работим много добре в името на пациентите на ВМА. Помагали са ни в доста тежки ситуации, включително и по време на пандемията. За да постигнем този резултат - все повече млади хора да посещават нашия център, сме положили огромен труд, за да ни повярват, че за тях през цялото време ще се грижат отлично подготвени професионалисти и ще запазим тяхното здраве", отбелязва проф. Попов.

Започва кампания за доброволно кръводаряване в София

Започва кампания за доброволно кръводаряване в София

В пунктове до четири храма на Цветница

Кръвният център на ВМА е създаден преди точно 30 години. От началото на 2023 г. се извършва пълна реконструкция на сградата, което налага реорганизация на работния процес, без да се възпрепятстват основните му дейности.

"Работим при пълна мобилизация, така че да не бъде засегната както работата ни с кръводарители, така и останалите ни дейности, свързани с пациентите на ВМА, тъй като при нас се извършват в пълен обем и имунохематологичните им изследвания. От началото на годината за лечението на наши пациенти са експедирани над 3400 единици кръв и кръвни продукти", отбелязва проф. Румен Попов, уверявайки че ВМА многократно е помагала и ще продължи да помага и на пациенти от други лечебни заведения, нуждаещи се от кръвопреливане.

ПП/ДБ възложи на студентите в НС проучване за кръводаряването

ПП/ДБ възложи на студентите в НС проучване за кръводаряването

Законодателно проучване по темата започва в парламента

Заради сигурността и качеството кръвните продукти Центъра по трансфузионна хематология извършва строг подбор на кръводарителите, като се полагат професионални грижи за всеки един от тях - преди, по време и след кръводаряването. "Изключително прецизни сме при изследванията и на кръводарителите, и на пациентите, за да може в крайна сметка към клиниките да бъдат подавани най-качествените и сигурни биопродукти за нашите пациенти", уверява проф. Попов.

Световният ден на кръводаряването цели да се подчертае ежедневната необходимост от този високохуманен акт, за да се поддържа навременен достъп до безопасно кръвопреливане, както и да вдъхновява все повече хора за социална солидарност.

"Бъди един от нас: Дари кръв - спаси живот", призовават от ВМА. Кръвният център към болницата работи всеки ден от 08:00 до 16:00 часа.