В някои от пробите от водата в Хасково се отчита несъответствие по химичен показател уран, съобщиха от междуведомствената група на МЗ, МОСВ и МРРБ.

От 13 април започна вземането на проби от питейната вода в Хасково. Според предварителните резултати от новите проби, анализирани в лабораториите на Националния център по радиобиология и радиационна защита и Изпълнителната агенция по околна среда, в част от тях продължава да се отчита несъответствие по химичен показател уран.

Хасковлии съдят държавата в Страсбург заради водата с уран

Хасковлии съдят държавата в Страсбург заради водата с уран

Искат наказание за скрилите информацията за радиоактивността

Това е причината от междуведомствената работна група да препоръчат отново водата от централното водоснабдяване в Хасково да не се използва за пиене и готвене. Водата може да бъде ползвана без ограничение за хигиенни цели (къпане и миене).

Продължава извършването на мониторинг за проследяване на показателите при краен потребител и тръбни кладенци, използвани за водоснабдяване.

Водата на Хасково била замърсена с уран още преди година, но никой не взел мерки

Водата на Хасково била замърсена с уран още преди година, но никой не взел мерки

Местните граждани събират подписка до Мая Манолова

Във връзка с въведените ограничения от РЗИ-Хасково към ВиК оператора за преустановяване ползването на вода от водовземни съоръжения, за които са установени несъответствия, е възможно да има временни нарушения във водоподаването.

Периодично ще бъде предоставяна допълнителна информация при получаване на нови резултати.

Припомняме, от 4 април 2017 година Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" към министерството на околоната среда и водите (МОСВ) информирали Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Хасково за установено несъответствие в качеството на питейната водата.

Припомняме, в края на февруари беше установено, че минералната вода от "Топлата чешма" в Стрелча е радиоактивна и вредна за здравето. Радиоактивните показатели бяха многократно завишени. Показателите на естествения уран и на общата бета-активност са 4 пъти над допустимите стойности. При общата алфа-активност завишението е 36 пъти.

Друг подобен случай беше установен в края на 2010 г. в град Меричлери и село Великан, Хасковска област. Там бяха регистрирани проби на питейна вода, съдържащи близо два пъти по-голямо съдържание на арсен от допустимото.