Вотът на недоверие е нормален инструмент в ръцете на опозицията. Нека вотът да бъде поле за идеи и изказвания, които да бъдат продуктивни за оптимизирането на системата в здравеопазването. Това си пожела в ефира на БНТ председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров.

По думите му здравеопазването функционира въпреки многото критики. Хората са по работните си места и работят макар и със затруднения, обясни докторът.

Депутатите дебатират по третия вот на недоверие към "Борисов 3"

Депутатите дебатират по третия вот на недоверие към "Борисов 3"

Гласуването на вота е следващата седмица

"Желанието на всички нас, желанието на тези, които отговарят за здравеопазването, е да се оптимизира системата", призова Маджаров.

Шефът на БЛС коментира предложените от здравния министър Ананиев два модела на здравеопазване. Според него това са предложения-концепции за промяна на начина на финансиране на системата.

"Ние имахме предложение, това е решение на Управителния съвет, още преди две години, преди да излязат тези предложения, че за нас добрия вариант е да се запази солидарния модел на сега съществуващата Каса с един малко по-ограничен пакет и да се даде възможност на хората да се осигуряват допълнително или застраховат, за да получат повече, отколкото гарантира пакетът", посочи Маджаров.

БСП: Правителството е най-неизрядният платец на здравни вноски
Обновена

БСП: Правителството е най-неизрядният платец на здравни вноски

Социалистите внесоха вота на недоверие

Според лекарския съюз средствата, които може да си позволи обществото като събрани здравноосигурителни вноски, не могат да осигурят в пълна степен качество на здравеопазване, каквото всички очакват.

След като има плащане извън пакета значи здравеопазването в момента функционира не с парите, които се събират като здравни осигуровки, а с още толкова, обобщи Маджаров.

Ананиев предлага два модела за здравеопазването ни

Ананиев предлага два модела за здравеопазването ни

Реформата е закъсняла, по мнението на здравния министър