Продължителността на карантината, въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки без рестриктивен характер, засилването на държавния здравен контрол чрез учестени проверки, критериите за дехоспитализация на пациенти с доказан коронавирус и кадровата обезпеченост с легла и медицински специалисти, обсъдиха министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, зам.-министър Бойко Пенков, експерти от МЗ и членове на Експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести във видеоконферентен разговор.

Костадин Ангелов: От четвъртък, 22 октомври - и на улицата с маска

Костадин Ангелов: От четвъртък, 22 октомври - и на улицата с маска

Заповедта на здравния министър щяла да излезе утре

Здравният министър заяви, че колеги от всички структури настояват за по-строг контрол на ситуацията и въвеждане на маски на открито. В доклад на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев също се отправя предложение за въвеждане на маски или друго средство, покриващо носа и устата, на открито.

По думи на проф. Ангелов това е най-леката възможна мярка и според него тя трябва да се въведе.

Щом експертите категорично подкрепят такъв тип противоепидемична мярка и тя по никакъв начин не е ограничаваща за гражданите, а очакванията са вследствие на засиления контрол и при условие, че всички ние спазваме мерките, заболяемостта от COVID-19 да намалее с до 30%, ще го направим, заяви той.

Експертни съвети решават за намаляването на карантината на 10 дни

Експертни съвети решават за намаляването на карантината на 10 дни

Ангелов се надява ситуацията да се обърне за 2-3 седмици

На срещата членовете на експертните съвети и здравният министър обсъдиха и възможността за намаляване на карантината на контактни лица от 14 на 10 дни.

Категорично одобрение както за носенето на маски на открито, така и за намаляване продължителността на карантината при контактни лица на 10 дни при липса на клинични симптоми изразиха главните координатори на Експертния съвет по епидемиология и Експертния съвет по инфекциозни болести, съответно - проф. д-р Йорданка Стоилова, ръководител на катедра "Епидемиология и Медицина на бедствените ситуации" на МУ-Пловдив и проф. д-р Татяна Червенякова, професор в Катедрата по инфекциозни болести, епидемиология, паразитология и тропическа медицина на МУ-София.

Относно правилата за дехоспитализация експертите заявиха, че критериите трябва да бъдат преосмислени в частта образни данни, с цел медиците по места да имат по-голяма гъвкавост при оценка на индивидуалното здравословно състояние на пациентите.

Зам.-здравният министър Бойко Пенков обясни, че целта е да се намали разпространението на коронавируса, но без да се налагат рестриктивни мерки, които да повлияят върху социалния живот и психическото здраве на хората.

Доц. Мангъров: Никоя здравна институция не е казала, че маските вършат работа

Доц. Мангъров: Никоя здравна институция не е казала, че маските вършат работа

Това е една утопия