Предстоят експертни съвети, на които да се прецени дали карантината заради коронавируса да бъде намалена от 14 на 10 дни. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов по време на днешното си посещение в Благоевград, съобщава Нова телевизия.

Припомняме, че Благоевград е един от градовете, в които има най-много случаи на заразени от коронавирус. За последното денонощие те са 17 на брой. Притеснително са нараснали и случаите в Сливен. Те са 84 на брой за последното денонощие.

На 16 октомври бе съобщено от Кризисния щаб, че в града се налагат допълнителни мерки срещу COVID-19. Те влизат в сила от днес.

В града министърът посочи, че ситуацията в болницата в Сандански засега е спокойна.

Ангелов заяви и че догодина бюджетът на НЗОК ще бъде по-висок.

Борисов разпоредил да намалят карантината на 10 дни

Борисов разпоредил да намалят карантината на 10 дни

Децата трябва да ходят на училище, убеден премиерът

Относно заплащането на служителите на регионалните здравни инспекции министърът посочи, че ще бъдат направени направени законодателни промени, чрез които да не се допусне те да трябва да връщат парите, които са им платени допълнително за работата около коронавируса.

Ангелов обясни, че разбира притеснението на хората в Банско заради препоръката му да не се пътува към Благоевград. "Хората, за да стигнат до Банско и Сандански, минават през Благоевград. Тоест рисковете са реални", подчерта той.

COVID отделенията в Благоевград вече са пълни

COVID отделенията в Благоевград вече са пълни

Медиците настояват за по-балансирано разпределение на болните

Министърът изрази надежда, че ситуацията може да се обърне в рамките на 2-3 седмици, ако се провеждат масови проверки по всички обществени места с много хора, градски и междуградски транспорт, нощни заведения.

"Ако това се случи, могат да се обърнат нещата. Тогава ще съм първият, който да каже на хората да заповядат в Банско", увери той.