Карантината у нас ще бъде намелена на 10 дни. Българската държава е осигурила необходимия брой тестове, за да може лекарите да вършат своята работа. Това съобщение се появи на Фейсбук страницата на премиера Бойко Борисов, който участва във втория ден от заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

Припомняме, до сега карантината беше 14 дни.

Отпада отрицателният PCR тест след 14-дневна карантина

Отпада отрицателният PCR тест след 14-дневна карантина

Това стана ясно от заповед на здравният министър Костадин Ангелов

"Убеден съм, че децата трябва да ходят на училище. Благодаря на учителите, които ежедневно, отговорно и с грижа дават знания на децата в класните стаи", пише на страницата на премиера.

В съобщението се отчита, че вълната от новозаразени с COVID-19 върви нагоре, не само в България, но и в цяла Европа. Всичко е функция на това доколко спазваме мерките и доколко позволяваме на вируса лесно да се предава от човек на човек. Затова апелирам за дистанция, дезинфекция и носене на маски.

"Смятам, че мерките които страната ни взима са достатъчни. Грижим се и за психическото здраве на хората. Апелирам за повече самоконтрол и отговорност. В България имаме добре разписани правила от Министерството на здравеопазването и, ако всички ги спазваме, няма да се налага въвеждането на нови", гласи съобщението.

От Министерския съвет предадоха думите на премиера, че макар най-сетне да имаме един общ план за действие срещу COVID-19 от Европейската комисия, сме закъснели. "Трябваше да го направим още през юли, а не сега в панически действия много от държавите членки да предприемат мерки и да се стига до разнобой в действията", каза Борисов в началото на втория ден от редовното заседание на Европейския съвет в Брюксел.

Борисов иска план от ЕК за държавите с въглищна енергетика

Борисов иска план от ЕК за държавите с въглищна енергетика

Разчетите на страната ни са за постигане на до 40% таван намаляване на емисиите до 2030 г.

По отношение на дискусиите в Европейския съвет за Зелената сделка, премиерът заяви, че е представил проблемите на България, каквито имат и други държави членки, във връзка с постигането на климатична неутралност в ЕС до 2030 г.

"Изводът, който мога да направя от изказванията и на колегите е, че при исканото 60-процентно намаление на вредните емисии, Съветът ще се спре на 55% намаление до 2030 г.", каза още Борисов. Той акцентира, че България трябва да работи много усилено и бързо по Зелената сделка.

"Без популизъм, без партийност, защото това ще стане до 2030 г. А по какъв начин - дали чрез намаление на вредните емисии от автомобилите, дали от централите или от други сектори на стопанския живот, ще трябва да ги намалим. Това е решение на Европейския съюз и те ще бъдат много стриктни в изпълнението му. Това казвам и на българските граждани допълни Борисов.

Борисов обсъжда в Брюксел Брекзит, COVID-19 и климатичната неутралност

Борисов обсъжда в Брюксел Брекзит, COVID-19 и климатичната неутралност

Ще бъдат разгледани и отношенията на ЕС с Африка