Подкрепяме изключително много борбата с климатичните промени, опазването на околната среда, нисковъглеродните емисии, но в същото време искаме с Европейската комисия да се намери план за държавите от Централна и Източна Европа, на които огромната част от енергетиката им е на въглища. Това заяви премиерът Бойко Борисов преди началото на редовното заседание на Европейския съвет в Брюксел.

Той посочи, че България е такава държава, тъй като близо 60% от енергията се произвежда от въглища.

По негови думи разчетите на страната ни са за постигане на до 40% таван намаляване на емисиите до 2030 г. "Това беше предела на нашите сили да се справим сами. Моите политически опоненти в България се надпреварват да говорят как искат да запазят миньорите, мините и топлоелектрическите централи, но в Европейския парламент социалдемократи, десни извън ГЕРБ, либералите от ДПС, от БСП са гласували за 60% таван", поясни министър-председателят.

Обратното броене за въглищната енергетика започнало

Обратното броене за въглищната енергетика започнало

Днес отрасловият съвет ще решава старите проблеми на мини "Марица Изток"

Той разговаря с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен българските експерти, които работят по темата, да изпратят писмо с всички проблеми, които ще има страната ни, ако мине в такъв режим на скорошно затваряне на мощности. Премиерът настоя за разговор за бъдещето след 5, 10, 15 години на мините, на топлоелектрическите централи. Досега обаче получавал само популистки отговори как централите не трябва да се затварят, докато в ЕП опонентите му гласували различно.

Относно преговорите за бъдещото партньорство между ЕС и Великобритания, които ще бъдат обсъдени на днешното заседание на Европейския съвет, Борисов изрази надежда, че се намери компромисно решение и единството на ЕС ще се запази. Той подчерта, че остава малко време, в което трябва да се постигне споразумение за оттеглянето на Великобритания.

Петкова: Въглищните централи ще бъдат използвани до 2030 г., с хоризонт до 2050 г.

Петкова: Въглищните централи ще бъдат използвани до 2030 г., с хоризонт до 2050 г.

Чака президентът да я информира, по какви енергийни проекти работи

Премиерът приветства Европейската комисия за усилената й работа по създаването на единен медицински протокол и единен стил на действие в ЕС в условията на пандемия.

Той посочи, че е изключително важно придобиването на ваксини от всички държави членки да бъде прозрачно и справедливо, както и да се подпомага медицинските системи да удържат, тъй като всяко затваряне на икономиките по негови думи ще бъде фатално.