Все повече хора получават алергии заради дезинфектантите. Това заяви д-р Мария Стаевска, началник на Клиниката по алергология на Александровска болница пред bTV.

"Понякога става въпрос за свръхчувствителност на лигавицата към миризмата на дезинфектантите, които всъщност са леко токсични. Пациентите имат симптоми на задушаваща кашлица, задух", обясни д-р Стаевска, уточнявайки, че става въпрос за дезинфектантите, с които се обработват помещенията, а не за тези, които слагаме на ръцете си.

Другата голяма група пациенти са тези с контактния дерматит - основно на ръцете. Всеки един дезинфектант изсушава ръцете, а това предразполага към екземи. Дори има неприятни случаи, при които се стига да тече дори кръв", каза още алергологът. Тя наблюдава и елемент на невротизиране в тази посока - хора, които непрекъснато се дезинфекцират, без да има нужда.

Д-р Стаевска препоръчва, след като се сложи дезинфектант на ръцете, да се използват и емулиантни кремове, които да овлажнят кожата. Тя обясни още, че има симптоми, които са проява на алергия, но могат да бъдат сбъркани с COVID-19. Това са воднистата секреция от носа, запушването му, загубата на обоняние, които са симптоми и на коронавируса.

"Има обаче и разлики - при алергиите никога няма температура и винаги има сърбеж, което не е характерно за коронавирусната инфекция", поясни алергологът.