"Ние сме политизирана нация. Изглежда то ни е в кръвта. Затова съдя, че сме незрял народ. Когато започнем да не се интересуваме от политиците си, от политиката, това значи, че държавата е стигнала ниво на възможен консенсус, на възможно разбирателство. Сега да ме убеждават, че политиците е възможно да стигнат до консенсус по някакъв въпрос, за мен това е химера", коментира пред БНР акад. Дамян Дамянов, удостоен с титлата лекар на 2018-та година

Той не знае дали бихме излезли от видимите политически боричкания, нужни са дългосрочни експертни решения, независимо коя политическа сила управлява.

Здравеопазването, науката и образованието са надполитически цели, подчерта акад. Дамянов и даде пример с Финландия и постигнат преди десетилетия консенсус за развитие на науката, довел в кратки срокове до създаването на успешни технологични.

"Има генетични, придобити с раждането дефекти в здравеопазването, които останаха и водят до дефектна продукция по-нататък. Един от тези генетични дефекти е проблемът за болниците", обясни акад. Дамянов.

Дариткова отчита сериозно развитие в здравеопазването

Дариткова отчита сериозно развитие в здравеопазването

Повтарят се едни и същи полуистини на полуразговор, коментира БСП

"Според специалистите по инвазивна кардиология, на нас, в страната, за да се действа инвазивно и профилактично на хората, са достатъчни 8-10, максимум 12 инвазивни центъра. Те са 32. Защо, защото са много добре платени клиничните пътеки. Ние сме създали погрешната регулаторна постановка, създали сме свръхфинансиране в една посока, а после се чудим, защо, видите ли, медицината се е изродила", добави той.

Според Дамянов, здравната осигуровка трябва да се увеличи. С колко и "дали да стане 10 или 12%, да, но трябва да става успоредно с нарастване на финансовите възможности на населението, а при нас финансовите възможности на населението се разделят с все по-голяма ножица."

Застрахователите подкрепят всъщност реформата на Ананиев

Застрахователите подкрепят всъщност реформата на Ананиев

Предложенията на МЗ са основа за ефективен, финансово логичен модел