Проблемите в сектор здравеопазване трябва да се оправят със съгласие, защото проблемите са много лесни за политическа употреба. Това заяви председателят на Комисията по здравеопазване в Народното събрание Даниела Дариткова в ефира на Нова тв.

Тя изрази надежда, по случай празника на българските лекари, да има повече благодарност към българските лекари. Средствата, заделяни в здравеопазването са много повече отпреди и системата е много развита в последните години, обясни тя.

Показателите на здравето на гражданите не зависят само от здравеопазването, а и от демографската картина, изтъкна Дариткова и добави, че някой от данните били некоректно интерпретирани.

Детската смъртност намалява прогресивно и през настоящата година, тя ще бъде 6.4 промила, което е един добър показател, похвали се тя.

Смъртността в някои общини у нас е като във военни или пандемични райони

Смъртността в някои общини у нас е като във военни или пандемични райони

В България няма ниска раждаемост, а много висока смъртност

Дариткова отчете, че в сектор здравеопазване управляващите имат най-големите затруднения, но не би могла да каже, че той е очернен и нищо не е направен в него. Близо 180 милиона лева са инвестирани в нова техника и подобряване достъпа до онкологично лечение.

Тя обеща, че ще се вземат мерки, с които средствата за здравеопазването ще бъдат много повече.

Шефката на Комисията по здравеопазване даде да се разбере, че правителството винаги е носило отговорност и това било показателно в управлението на ГЕРБ. Тя поиска диалогът между управляващите и опозицията да бъде конструктивен.

Социалистът Георги Михайлов коментира, че политическият инструмент във вота на недоверие в сектор здравеопазване е нормален инструмент политически инструмент, в който опозицията поставя въпроси от социалния и икономическия живот на страната, които стоят нерешени от безотговорно дълго време.

Той припомни, че от самото начало на 44-то НС червената партия получила признание от Министерство на здравеопазването, че системата е болна, но девет месеца по-късно били представени модели само на здравноосигурителен модел, а не на управление на здравеопазването, което нямало да реши по някакъв начин проблемите в здравеопазването.

Основното право за безплатно здравеопазване е нарушено, мотивира Нинова
Обновена

Основното право за безплатно здравеопазване е нарушено, мотивира Нинова

Думите достъпност и безплатност се заменили с връзки и пари

След няколко дни ще започне да обсъждаме новата бюджетна година в парламента, закани се социалистът, а тези предложения са за относителни предложения за далечната 2020 г.

"Вървим в повторение на едни и същи полуистини на полуразговор, но българското здравеопазване няма нужда от дълъг разговор, а от оптимални и бързи решения", смята Михайлов.

Важното е да се разбере, че повече време за отлагане на проблемите няма, призова социалистът.

"Когато човек се опитва да реши проблемите в собственото си семейство или държавата, няма как обществото да го оправдае, когато той дойде да се покае и каже, че "да има много проблеми, но всички сме виновни", изтъкна Михайлов.

"Покаянието е неприемливо за БСП", захапа Дариткова.

Това което плаши българските граждани било, че проблемите са блъснали, срутили са вратата и са фалирали много общински болници, подчерта Михайлов. Той добави, че алтернативите пред БСП са, че трябват да се премахнат търговските дружества и трябва да се промени детайлната оценка на здравеопазването преди да се премине към каквато и да било оценка.

Цветанов: Вотът на недоверие няма шанс за успех

Цветанов: Вотът на недоверие няма шанс за успех

Истинската цел на БСП е дестабилизация на страната…