Вотът на БСП няма никакъв шанс да успее, заяви пред журналисти в Смолян председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов.

"Право на опозицията е да предизвика вот на недоверие. Този вот обаче няма никакъв шанс да успее. Страната ни днес не се нуждае от предсрочни избори, а от стабилност. Проблемите в здравеопазването са идентифицирани и правителството на Бойко Борисов и управляващото мнозинство в парламента работим активно по тяхното решаване, за да може здравеопазването в България да бъде на високо, европейско ниво, а парите, които отделя държавата, да стигат безпроблемно до всеки един пациент" - коментира Цветанов.

По думите му, БСП не са алтернатива на управлението.

Застрахователите подкрепят всъщност реформата на Ананиев

Застрахователите подкрепят всъщност реформата на Ананиев

Предложенията на МЗ са основа за ефективен, финансово логичен модел

"Това за пореден път се видя в тяхната "визия", където те говорят за бюджетно здравеопазване, а не за здравноосигурителни модели, какъвто всъщност е днешният дебат. От БСП бяха заявили, че с вота си ще атакуват реформата. Тази реформа обаче още се обсъжда и няма нормативни измерения. Когато окончателното предложение на здравното министерство и Министерския съвет влезе в парламента, тогава можем да сблъскаме нашите концепции" - аргументира се заместник-председателят на ГЕРБ.

Едва 6% от българите готови да плащат и за здравна застраховка

Едва 6% от българите готови да плащат и за здравна застраховка

По-малко от 20% от българите одобряват настоящия модел

Той допълни, че дори и в БСП са наясно, че вотът им няма да успее, като отбеляза, че истинската цел на социалистите е дестабилизация на страната.

Цветан Цветанов напомни, че именно на БСП е инициативата парламентът да приеме решение, с което да възложи на министър Ананиев да представи концепция за развитие на здравното осигуряване и секторните реформи в системата.

БСП: Правителството е най-неизрядният платец на здравни вноски
Обновена

БСП: Правителството е най-неизрядният платец на здравни вноски

Социалистите внесоха вота на недоверие

"Вчера имаше частични избори в три населени места. Докато БСП се явиха с кандидат само в две от тях и получиха общо 51 гласа, от ГЕРБ имахме кандидати навсякъде и спечелихме най-много гласове в Орлинци и Суходол, като общо 400 души дадоха гласа си за нас." - подчерта той.

По думите му, не е нужно да напускаш парламента, за да провеждаш срещите си с хората.

"За тази цел са предвидени други дни от седмицата, но сряда, четвъртък и петък ние трябва да сме в Народното събрание и да водим дебат", уточни Цветан Цветанов.

На свой ред председателят на Комисията по здравеопазването д-р Даниела Дариткова коментира, че поведението на БСП е противоречиво и непоследователно.

Ананиев не може да гарантира, че няма да се плаща под масата
Обновена

Ананиев не може да гарантира, че няма да се плаща под масата

Политическата съпротива срещу здравната реформа е факт, според здравния министър

"Те предизвикаха дебата за здравеопазване, но на дебатите в комисия ги няма, отсъстват и от обсъжданията на концепцията на министър Ананиев за развитието на здравното осигуряване в страната и за секторните реформи в системата на здравеопазването", отбеляза д-р Дариткова.

Тя смята, че темата за здравеопазването у нас не бива да се политизира: "Знаем за несъвършенствата в сектора и не е редно да се извлича дивидент от тях."