715 студенти от випуск 2022 г. на Медицински университет-София положиха днес Хипократова клетва в зала 1 на НДК. На дипломирането присъства президентът Румен Радев, кметът Йорданка Фандъкова, ректорът на МУ-София д-р Лъчезар Трайков.

Почти два пъти по-малко са българските студенти спрямо чуждестранните, съответно 293 и 458. 107 са отличниците, двама от тях - пълни.

Акцент в поздравите на ректора, на президента Румен Радев, бе "колко от младите лекари ще заминат извън страната". Трайков призова за морал и непримиримост и нужда от будители и мечтатели.

Президентът поздрави ръководство и преподаватели, изтъкна подобряването на условията за реализация и въвеждане на нови технологии в българското здравеопазване. Той акцентира, че се очаква в България създаване на въздушна помощ и изграждане на детска болница, поиска повече лекари в малките населени места.

Очакванията на Радев са след работа в чужбина лекарите ни да се върнат в България.

Випуск лекари 2022 г. получи поздравления от Гълъб Донев, ректорите от останалите медицински университети. Дарение "чек за детската болница" поднесоха на директора й Благомир Здравков завършващите. Той обяви, че с парите ще се закупи автоматичен дефибрилатор за деца, подчерта, че е впечатлен, че голяма част от завършващите са избрали Педиатрията. Съветът му към младите лекари бе: "Няма да може да спасите всичките си пациенти, но да сте опитали е светлина".