Здравната каса изчерпа парите за безплатни лекарства, съобщава в. "Сега".

Влязлата през април промяна в цените на десетки медикаменти, които станаха безплатни за пациентите, е изчерпала бюджета на НЗОК за рецепти.

От решенията и стенографския протокол на последното заседание на надзора на НЗОК от преди седмица става ясно, че сега аптеките ще трябва да чакат септември, за да се отвори резервът и да се извадят оттам средствата за този разход.

Тази година в бюджета на Касата са заложени около 36,2 млн. лв. за обработка на рецепти с безплатни лекарства. По стария регламент аптеките получаваха по 5 лв. на такава рецепта. От април обаче по искане на финансовото министерство голяма група лекарства за сърдечно-съдови заболявания станаха безплатни за пациентите. По тази причина рецептите за безплатни лекарства са се увеличили с 210% от 1 април, а това на свой ред е увеличило значително парите, плащани от НЗОК на аптеките за обработка на такива рецепти. До края на юни са платени 25,6 млн. лв., което е над 70% от бюджета за това перо.

Лекарствата за сърдечните заболявания стават безплатни

Лекарствата за сърдечните заболявания стават безплатни

За да спестят хората с ниски доходи пари за по-качествена храна и за култура

На заседанието и.д. управител на Здравната каса проф. Момчил Мавров посочва, че има случаи, в които един пациент получава осем безплатни лекарства на осем отделни рецепти. За всяка от тях съответната аптека получава по 5 лв. при доста по-ниска стойност на самите лекарства. За да се овладеят разходите, от 1 юли е договорен нов начин на заплащане за тази дейност - аптеката вече получава 15% от стойността на лекарствата. Това обаче се оказа недостатъчно за овладяването на преразхода.

През юли аптеките са заявили 8,4 млн. лв. за рецепти, изпълнени в периода 16 май - 15 юни. По този начин към 1 август за плащане на рецепти са останали 2,2 млн. лв., а за втората половина на юли касата дължи 3,6 млн. лв. Тази сума обаче не може да бъде платена, тъй като вече има недостиг на средства в размер на 1,4 млн. лв.

По закон Касата може да отвори резерва, за да покрие недостига, след 1 септември. По тази причина аптеките ще получат парите си до средата на следващия месец.

НЗОК ще покрива напълно 56 лекарства за сърдечно-съдови заболявания

НЗОК ще покрива напълно 56 лекарства за сърдечно-съдови заболявания

Още 407 ще са с намалено доплащане