Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Българският лекарски съюз (БЛС) се договориха за обемите и цените на медицинските дейности, които ще бъдат заложени в Националния рамков договор за 2016 година. Това е станало след поредица от работни срещи, на които са обсъдени проблемните текстове.

Българският лекарски съюз е публикувал на сайта си окончателния вариант на проекта за Национален рамков договор. Очаква се той да бъде подписан утре и да влезе в сила от 1 април.  

Припомняме, че по-рано днес касата подписа рамковия договор и със зъболекарския съюз.

Здравната каса поема още една пломба или вадене на зъб

Здравната каса поема още една пломба или вадене на зъб

За пациентите над 18 години

Здравната каса е приела предложенията на лекарската съсловна организация и се е съгласила на компромисни варианти за обемите на цените в НРД, поясняват от касата.

Отпускат се допълни 55 млн. лева, при поискани от резерва на касата 62 млн. лева. Резервът е 316 млн. лева.

С по 20 млн. лева ще бъдат увеличени парите при първичната и специализираната извънболнична помощ. С 22 млн. лева повече пък се дават за медико-диагностични дейности.

Лекарите и Здравната каса постигнали съгласие за рамковия договор

Лекарите и Здравната каса постигнали съгласие за рамковия договор

БЛС решава окончателно дали да го подпише на събора си

Договорено е да бъдат увеличени цените за профилактичните прегледи по програма „Детско здраве”. За профилактични прегледи на децата от 0 до 1 година лекарите ще получават 10,40 лв., при досега действаща цена от 9.00 лв.  За профилактичните прегледи на децата от 1 до 18 години сумата става 9,40 лв., при досегашна 8,00 лева.

Увеличава се и цената на профилактичните прегледи за лица на възраст над 18 години, като от досега действащата 10 лв. тя става 11 лв. Увеличава се на 10 лв. (от досегашната 9,50 лв.) и сумата за дейност на лекарите по диспансерно наблюдение на здравноосигурените лица с една диагноза.