Салмонелозата е в подем от 2-3 години, но в определени региони на страната. Властите активно издирват причината за този ръст, но съобщения от фармацевти скок на случаите се дължи преди всичко на активната работа на инспекторите от РЗИ и БАБХ, които правят засилени проверки.

Като активна област главният здравен инспектор Ангел Кунчев посочи в студиото на БТВ Варна.

Салмонелата засяга ниската детска възраст, затова и здравните инспектори са особено внимателни. Ангел Кунчев успокои, че на този етап няма никакво основание за паника.

Едно спокойно откъм заболявания лято, констатира Ангел Кунчев.

68 плажа се изследват два пъти месечно, а резултатите са повече от добри. Това лято, поне досега, няма сериозни епидемични взривове, нито по Черноморието, нито във вътрешността на страната. Това е показателно както за доброто ниво на хигиена, а и по-високо ниво на здравна култура на българина, уточни доц. Кунчев.

Инспекторите отбелязват значителен ръст на лаймската болест - два пъти повече случаи в сравнение с миналата година. Ангел Кунчев препоръча след всяка разходка в природата да се прави щателна проверка на тялото и дрехите, тъй като преди да са се забили кърлежите, се махат много лесно, а и заразяването не се е случило.

Ангел Кунчев: Случаите на лаймска болест са се увеличили двойно

Ангел Кунчев: Случаите на лаймска болест са се увеличили двойно

Регистрирани са 170 случая от началото на годината

За опасността от коклюш, за която в началото годината властите предупредиха, Ангел Кунчев е уверен, че взетите мерки дават резултат. 2300 са случаите до миналата седмица, но като разпространение и статистика сме много далеч от останалите страни. Над 800 са бременните жени, които са се ваксинирали до този момент, което дава сигурност в най-опасната за заразяване възраст - първите месеци от живота на детето.

20 са случите на морбили от началото на годината, всичките са вносни. Хубавото е, че те трудно намират неимунизирани лица.

От 2-3 седмици се наблюдава завишаване на заразените с Ковид у нас. Регистрираме около 200-250 случая седмично, но властите са наясно, че това е върхът на айсберга, тъй като заболяването протича леко и повече заболели не се изследват. Основната проява на Ковид е в горните дихателни пътища - хрема, сълзене на очите, кашлица, която и продължава по-дълго, но като цяло заболелите се лекуват в къщи. Дали е Ковид или друг грип се установява само лабораторно.

Българите на море в Гърция да се пазят заради бум на ковид, предупреждава МВнР

Българите на море в Гърция да се пазят заради бум на ковид, предупреждава МВнР

И стриктно да се прилагат превантивни мерки заради ръст при случаите на коронавирус

Случва се това, което се надявахме - вирусът става част от общия списък с респираторни заболявания, подобен на всички останали вируси. Няма натиск върху лечебните заведения.

Епидемиолозите от всички страни са много внимателни и наблюдават какво се случва с някои щамове, например с грипния вирус. Продължава да има съмнения, че птичият грип, който по принцип много рядко засяга хората, при промяна към по-лесно предяваемост, може да стане причинител на следващата пандемия.

Какво може да предизвика следващата пандемия?

Какво може да предизвика следващата пандемия?

Сред най-опасните вируси е Mpox