Най-тежък е проблемът с персонала в болниците. Това заяви в Бургас здравният министър проф. Костадин Ангелов, цитиран от Нова телевизия.

По негови думи има недостиг навсякъде в страната, като той е основно на медицински сестри.

Трябва да пречупим тенденцията младите лекари да напускат България, а медицинските сестри да не желаят да работят в българските болници", обясни министър Ангелов и увери, че усилията им ще бъдат насочени в тази посока.

Проф. Ангелов посочи, че основната заплата на сестрите в УМБАЛ-Бургас е 800 лева. В зависимост от това в кое отделение работят, получават допълнителни материални стимули. По този начин по думи на министъра заплатите им са над 1000 лева.

Над 250 млн.лв. разпредели Костадин Ангелов за здравеопазване

Над 250 млн.лв. разпредели Костадин Ангелов за здравеопазване

Вдигат заплатите на лекари, сестри и друг здравен персонал

През август болницата щяла да получи допълнителни средства, които ще са насочени единствено за стимулиране на персонала.

Относно заплатите в Спешната помощ проф. Ангелов обясни, че за там не се предвижда увеличаване с 30%.

Следващата година МЗ ще настоява НЗОК да сключва договори и с практиките на медицински сестри и акушерки, като по този начин те ще получават допълнителен финансов ресурс.

На журналистически въпрос относно ситуацията в град Дулово министърът показа писмо от директора на лечебното заведение до директора на РЗИ-Силистра, в което се обяснява, че персоналът не иска да работи с пациенти с коронавирус, но желае да продължи да работи във вътрешното отделение на болницата.

"Аз съм лекар. Винаги сме работили рамо до рамо с медицинските сестри. Полагали сме клетва. Никога не съм си представял, че мога да избирам и да подбирам моите пациенти", коментира Ангелов и се обърна към колегите в Дулово с думите, че пациентите им са хора от техния град.

Масови оставки в COVID отделението в Дулово

Масови оставки в COVID отделението в Дулово

Персоналът е на ръба на силите си

"Ако утре откажат да лекуват пациенти с инфаркт, защото са трудни за обслужване? Ако откажат да лекуват, например, родилки, защото е много напрегнато? Тогава къде е медицината, къде е милосърдието? Не смятам, че ние като лекари имаме право да избираме. Всички хора разчитат на нас и, застанали до нас, всички са равни", заяви проф. Костадин Ангелов.

На място в Дулово е главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Министърът посети Бургас, за да се запознае на място с дейността на държавния здравен контрол и със създадената от болниците в областта организация за работа в условията на COVID-19.