237 млн. лева общо ще бъдат отпуснати за лекари, сестри и санитари на първа линия в борбата срещу коронавируса от 1 януари догодина. Това обяви на брифинг в Бургас здравният министър Костадин Ангелов, съобщават от "24 часа".

Той поясни, че лекарите ще получават по 600 лева допълнително, медицинските сестри - по 360 лв., а санитарите - по 120 лв. Остава и допълнителният финансов стимул от по 1000 лв, който лекарите на първа линия вземат и в момента.

Ангелов успокои, че ситуацията около кризата с коронавируса в държавата е овладяна. Той подчерта, че в проблемът в Бургас - един от градовете с най-много сигнали за връщани пациенти поради липса на свободни места в болниците, вече е решен.

Борисов гарантира финансова стабилност поне до ноември догодина

Борисов гарантира финансова стабилност поне до ноември догодина

Лекарите ще получават по 600 лв. допълнително към заплатите си до края на 2021 г.

По негови думи от утре в УМБАЛ-Бургас ще бъдат разкрити още 50 легла за пациенти с коронавирус, ще заработи и единната информационна система, която показва къде в бургаските болници има свободни легла в COVID отделенията.

Запитан какви са причините за назначените проверки в болниците в Разград и Кърджали, където от коронавирус починаха две млади жени на 21 и 33 години, здравният министър заяви, че подобни проверки ще се правят във всички болници, където има подобни инциденти. Днес следобед е започнала проверка и на болница във Варна, в която също е имало случай на фатален изход за пациент.

Ангелов отхвърли нападките на президента Румен Радев, че ситуацията около коронавируса е изтървана. Той подчерта, че се работи непрестанно и даде за пример инфекциозната болница в Бургас.

Радев: Не вярвайте на телевизионни спасители, подкрепете медиците

Радев: Не вярвайте на телевизионни спасители, подкрепете медиците

По-тревожното от вируса е невъзможността на кабинета да се справи с пандемията